27 Kasım 2008 Perşembe

KARAÇOBAN


Karaçoban ilçesinin tarihi M.Ö. 1400 yıllarına dayanmaktadır. Uzun yıllar İranlıların egemenliği altında kalmış, daha sonra Bizanslıların eline geçmiştir.

1071 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Malazgirt savaşı'nı kazanmasıyla, Karaçoban Türk hâkimiyetine geçmiş, daha sonra tekrar İranlıların eline geçmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde Anadolu birliği sağlanırken, tekrar Karaçoban Türk hâkimiyetine girmiştir. Kısa bir süre Rus işgalinde kalan İlçe, işgalcilerin temizlenmesiyle vatan topraklarına katılmıştır Karaçoban doğal yapısı ve bitki ile iklimi itibarı ile tarihsel açıdan önemli sayılabilecek bir olaya sahne olmamıştır. Osmanlı imparatorluğu döneminde doğu illerinde Ermeniler ile Türkler bir arada yaşıyorlardı. 1917 Rus ihtilaline kadar bu durum devam etmiştir. I. Dünya Savaşı’nda doğu illeri rus işgaline uğramıştır.

1917 Ekim devrimi ile Rusya’nın doğu illerimizden çekilmesi üzerine Ermeniler de söz konusu yerleri boşaltarak Rus tarafına göç etmişlerdir. 1920’de yapılan anlaşma gereği, Rusya’nın Türkiye topraklarına yakın yerlerde ikamet eden Türkler, Ermenilerin boşaldığı yerlere yerleştirilmiştir.

İlk önceleri 16 ailenin yaşadığı bir köy iken şimdi yaklaşık 12,500 nüfusa sahip ve de 600 haneden oluşan bir konuma kavuşmuştur. Karaçoban’da belediye teşkilatı ilk defa 1966 yılında kurulmuştur. Karaçoban ilçesine bağlı 17 tane köy vardır. Bunların toplam nüfusu 20 bin civarındadır.