2 Mart 2009 Pazartesi

Murat Paşa Hamamı


Erzurum Murat Paşa Mahallesinde bulunan bu hamamı, Murat Paşa Erzurum Beylerbeyi iken, 1573 yılında Murat Paşa Cami ile birlikte yaptırmıştır. Halk arasında bu konu ile ilgili birde ilginç efsane vardır.

“ Zaman zaman yaptırdığı  caminin inşaatını gezmeye gelen Murat Paşa'nın bir gelişinde inşaat’ta çalışan işçilerden biri dikkatini çeker. Bu işçi aşağıdan kocaman bir taşı kucaklamakta o taşla iskeleye tırmanmakta, yukarı çıktıktan sonra kısa bir duraklamayı müteakip ayni taşı aşağıya indirmektedir, bu olay bir iki defa tekrarlanınca Paşa işçiyi yanına getirterek nedenini sorar. İşçi kısa bir tereddüt geçirir fakat canının tehlikede olduğunu fark ederek nedenini anlatır:

-"Efendim sabah uyandığımda yıkanmam gerekiyordu, ancak evimde su olmadığı için yıkanamadım, işe öyle geldim. Çalışmak zorundayım, evde çocuklarım nafaka bekliyor, ancak caminin duvarına bu durumda tek bir taş dahi koymak da içime sinmiyor, o nedenle taşı indirip çıkararak yevmiyemi hak etmeye çalışıyorum." der.

Paşa;

-“Biz eksik iş yapıyoruz “ diyerek cami inşaatını durdurur, şu andaki hamamın önce yapılmasını emreder.

İşte bu hamam o hamamdır.”Osmanlı hamamlarının en güzel örneklerindendir. Hamam, soyunmalık, ılıklık, sıcaklık ve halvet bölümlerinden meydana gelmektedir. Moloz taş ve bazı yerlerinde de kesme taş kullanılan hamamda, köşelerde de sekizgen planlı kubbeli halvet hücreleri yer alıyor.Hamam değişik zamanlarda bir çok tamir görmüştür.

En son tamir edilirken hamamın orijinal taş duvarları ve taş zemini mermerle kaplanmak suretiyle tabir caizse tamamıyla rezil edilmiştir. “Erzurum’da her el atılan şeyin rezil edildiği gibi