6 Mart 2009 Cuma

ERZURUM’UN AKARSU-GÖL-BARAJ ve GÖLETLERİ

Erzurum akarsu kaynakları bakımından çok zengindir. Türkiye’nin en yüksek yerlerinden olan il toprakları, sıradağlar ve yüksek yaylalarla kaplıdır. Karların erimeye başladığı Mart sonlarından Haziran sonlarına kadar akarsular için "Kabarma" dönemidir. Akarsu yataklarının derin olması nedeniyle genellikle su taşkınlığı meydana gelmez. Erzurum İli, Çoruh, Aras ve Fırat Havzalarının birleşme noktasındadır. Üç havza ana akarsu kaynaklarını Erzurum dağlarından alır.  

Erzurum’da 100 yıl önce her yerden su fışkırırken, şehrin göbeğinden 3 büyük akarsu geçerken ve bu akarsuları 40 larca değirmen süslerken, malesef bugün onlardan yoksunuz ama genede şükür denecek derecede akar sularımız mevcuttur. Biz yalnızca önemlilerinden bahsedeceğiz. 

Erzurum İli göller bakımından ise zengin değildir. İlde doğal göller azdır. Yapay göller ise, yeni yeni oluşmaktadır. İlin en önemli doğal gölü, Tortum çayı üzerinde oluşmuş, bir heyelan-sed gölü olan, Tortum gölüdür. 

Yapay göller arasında Serçeme Çayı üzerinde yer alan Kuzgun Barajı (10.3 km²), Lezgi suyu üzerindeki Palandöken Göleti (22 km²), Aras Irmağı üzerinde Söylemez Barajı (14.2 km²) başlıcaları olarak burada belirtilebilir. 

Ayrıca Hınıs Başköy, Pazaryolu, Kaletepe, Bağbaşı, Büyükbahçe ve Karasu II Baraj inşaatları halen devam etmektedir.

Yeşili az olan yöreye barajlar ve göletler ayrı bir renk ve ahaliye ayrı bir soluk getirmiştir.