4 Şubat 2011 Cuma

ZAKİR ARAZ (1948----)


1948 yılında Erzurum’da  doğdu, ilkokulu Gölbaşı köyünde, ortaokulu Erzurum Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulunda okudu. Erzurum Lisesinden 1966 yılında mezun oldu.  Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinin hazırlık sınıfını Hacettepe Tıp Fakültesinde tamamlayarak,  Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine devam etti. 

1972 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu, aynı fakültede 1976 yılında KBB uzmanı olan  Zakir Araz kısa bir süre KBB uzmanı olarak burada çalıştıktan sonra askerlik görevi için ayrıldı, askerlik sonrasında   Erzincan SSK hastanesine atandı.

Daha sonra Erzurum Numune Hastanesinde sırasıyla  KBB uzmanı, Başhekim Yardımcısı ve Başhekimlik görevlerinde bulundu. 12 Eylül 1980 tarihinde görevden alınması nedeni ile 1984 yılına kadar Erzurum’da   serbest hekimlik yaptı.

1984 yılında İstanbul’a yerleşen Zakir Araz Zeynep Kamil Hastanesinde Başhekim yardımcısı ve KBB uzmanı olarak çalışmaya başladı.

1988 yılında; Sağlık Bakanlığı Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdür Yardımcılığına atandı ve 1990 yıllına kadar bu görevde kaldı. 1990 yılında tekrar Zeynep Kamil Hastanesindeki  idari görevine geri dönerek 2004 yılına kadar görevine devam etti. Milliyetçi bir siyasi görüşe sahip olan Zakir Araz  2004 yılında  Sağlık Bakanlığınca görevden alınması sonucu emekli oldu.

Halen Özel bir sağlık merkezinde hekimlik ve yöneticilik yapan Zakir Araz İstanbul’da yaşamakta, çeşitli dernek ve sivil toplum örgütlerinde faaliyette bulunmaktadır.