3 Şubat 2011 Perşembe

ŞEVKET ÖZDEM (1926-2003)


Şevket Özdem 1926 Yılında Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı Taşağıl köyünde doğdu. İlk mektebi köyünde bitirdikten sonra kendi gayreti ile dini ilimlere yöneldi. 1946 yılında Alvarlı Efe hazretlerinin dervişi oldu. 

Hafızlık  tahsili için 1948 yılında önce Konya’ya ardından da İstanbul’a gitti. Sultanahmet’de İshak Paşa Camii’nde müezzin olarak göreve başladı. Görev yaptığı caminin içinde bir köşeye yazdığı besmele onun hat sanatına başlamasına neden oldu. O yıllarda Maârif matbaasında hattatlık yapan Mıuhammed Şevket Pektaş, bu besmele sayesinde genç Şevket Özdem’e hat dersleri vererek yetişmesini sağladı.

Ailevi nedenlerden dolayı 1965 yılında Erzurum’a dönerek, Erzurum ve Aşkale´de görev yaptı. 1978 yılında imamlıktan emekli oldu. 

Şevket Özdem İstanbul´dan döndükten sonra hattı bırakmadı. Aşkale´deki evinde bütün zamanını hatla meşgul olarak geçirdi. Yüzlerce hilye, dua, ayet ve hadis levhaları ile 17 cüzü tamamlanmış bir Mushaf-ı şerif yazdı.

Erzurum ve çevre illerde 25 kadar caminin yazılarını yazan Şevket Özdem; hat çalışmaları dışında birçok hafız yetiştirdi. 

Şevket Özdem 7 Ocak 2003 tarihinde Erzurum´da Hakkın rahmetine kavuştu.