1 Şubat 2011 Salı

PİR ALİ BABA (15 nci Yüzyıl)

Pir Ali Baba, 15 nci yüzyılda Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman döneminde Erzurum’da doğup ve Erzurum’da yaşayarak ölen İslam Alimlerindendir.

Pir Ali Baba, âlim olmasının yanında o devrin ve yörenin büyük zenginlerindendir. "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allahü Teala bu memleketi korur." diyerek sahibi bulunduğu 8 köyden 4’nün gelirini tamamen, Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği “Bin Bir Hatimler”e vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum’da sürekli okutularak, savaş yıllarına kadar devam etmiştir.

Kurtuluş Savaşından sonra, Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzâde tarafından yeniden okutulması  temin edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir.

Pir Ali Baba’nın mezarı merkeze bağlı Tepeköy ile Dutçu (Yunus Emre) köyleri arasında Erzurum ovasına nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi (Urartu kalesi) üzerinde de bulunmaktadır. 2014 yılında açık kabir üzerine yapılan türbe ve çevresinde gerçekleştirilen peyzaj çalışması ile kamelyalar, yürüyüş yolu ve şadırvan ile mescit tepeye farklı bir görüntü kazandırmıştır.