4 Şubat 2011 Cuma

YUSUF ZİYA BEY (1881-1928)


Yusuf Ziya Bey 1881 yılında Oltu'da doğdu. Babası Oltu'nun ileri gelenlerinden Haşim Bey oğlu Tahir Bey'dir. Tahir Bey, Oltu Belediye Başkanlığında bulunmuştur. Dedesi Haşim Bey ise, 1853 Kırım Savaşı mücahitlerinden olup bu savaşta şehit olmuştur.

Yusuf Ziya Bey eğitimini o günlerde Rus  işgali altındaki Otluda tamamladı.Gençlik yıllarında Rusların ücretli jandarma birliğine katıldı ancak  ahaliye yapılan baskılara karşı çıktı ve bir süre sonra istifa etti.

Oltu İslâm Komitesi kurucuları arasında yer aldı. Rus ve Ermenilere karşı halktan bir tabur milis kuvveti oluşturarak Oltu’nun kurtuluşu için mücadele etti. Şehrin Ermenilerden temizlenmesinde önemli roller oynadı.

Türk ordusu 25 Mart 1918'de Oltu'ya girdiği zaman 5. Kafkas Tümeni Komutanı Yarbay Mürsel Bey, tarafından Oltu  Kaymakamlığına atandı. Mondros Mütarekesinden sonra Ermenileri Oltu'ya sokmamak için canla-başla mücadele etti.

Oltu ve çevresini bağımsız olarak tam bir yıl yöneten Oltu İslâm Şura Hükümeti’nin başkanlığını yaptı. 17 Mayıs 1920'de, Oltu Türkiye'ye katılınca TBMM hükümeti Yusuf Ziya Bey'i, Oltu Mutasarrıflığına atadı.

Yusuf Ziya Bey, 14 Temmuz 1928'de Oltu'da vefat etti.