1 Şubat 2011 Salı

OSMAN BEDRETTİN ERZURUMİ (1858-1922)

Osman Bedrettin Erzurumi; 1858 yılında Erzurum'da doğdu, 21 Temmuz 1922 tarihinde Harput’da vefat etti. Asıl ismi, Osman Bedreddîn'dir. Küçüklüğünde babasından eğitim alarak, 9 yaşında hafız oldu. Erzurum medreselerinde; sarf, nahiv, Arapça, tefsir, hadis ve fıkıh dersleri aldı. 

Erzurum'un, Rusların hücumuna uğradığı ve tarihte 93 Harbi diye bilinen cehennemi savaşta, Aziziye tabyalarının düşmesi ve içindeki askerimizin uykuda şehit edilmesi üzerine; 8 Kasım 1877 tarihinde tanyeri ağarmadan Erzurum'u cihad için uyandırıldı.

Ayaz Paşa Camii şerifi minaresinden sabah ezânı okunmaya başladı. Bu ezanı okuyan; Osman Bedrettin Erzurumi idi. Ezan öyle okunuyordu ki, adeta yer gök dile gelmiş ve ezanı tekrar ediyordu. Bu ezanla birlikte; sonradan Nene Hatun diye ünlenecek kadın kahramanında içinde bulunduğu Erzurum halkı büyük bir heyecan ve cesaretle  ve Allah, Allah nidalarıyla, genç, ihtiyar, sabi, sübyan, erkek ve kadın Aziziye tabyalarını işgal etmiş olan Ruslara hücum etti ve ilk hücumda işgalciler bozguna uğratıldı.

Bu olay ile daha da ünlenen, daha çok tanınıp sevilen, Osman Bedrettin Erzurumi; yirmi sekizinci alayın üçüncü taburu imamlığına tayin edildi ve artık "İmam Efendi" diye tanındı.