3 Şubat 2011 Perşembe

YENER KARAHANOĞLU (1946----)


Oramiral Yener Karahanoğlu, 1946 yılında Erzurum’da doğdu. 1964 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Asteğmen olarak mezun oldu.

1976 yılına kadar Deniz Kuvvetlerine bağlı çeşitli gemi-lerde Branş Subaylığı ve Gemi Komutanlıkları  yapan Yener  Karahanoğlu, 1978 yılında Deniz Harp Akade-misi’nden Kurmay Subay olarak mezun oldu.

Çıkarma Filosu Harekat, İstihbarat ve Muhabere Şube Müdürlüğü, Tcg Tınaztepe 2 nci Komutanlığı, Tcg Yar-hisar Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Harekat Başkan-lığı’nda İrtibat ve İstihbarat Karargah Subaylığı, Tcg Kılıçalipaşa Komutan Vekilliği, Donanma Komutan-lığı’nda Harekat ve Eğitim Şube Müdürlüğü ile Harekat Grup Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Komuta Kontrol Daire Harekat Şube Müdürlüğü ve 1 nci Muhrip Filotilla Komodorluğu görevlerini yürüttü.

1990 yılında Tuğamiralliğe terfi ederek, tuğamiral rüt-besi ile Deniz Kuvvetleri Harekat Eğitim Daire Başkan-lığı ve Çıkarma Gemileri Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1994 yılında Tümamiralliğe terfi etti. Tümamiral rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı ve Harp Filo Ko-mutanlığı görevlerinde bulundu.

1998 yılında Koramiralliğe terfi ederek Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı ve Kurmay Başkanlığı ile Güney Deniz Saha Komutanlığı görevle-rini yaptı.

30 Ağustos 2003 tarihinden geçerli olarak Oramiralliğe terfi ederek Donanma Komutanlığı’na  atandı.

2003-2005 yılları arasında Donanma Komutanlığı görevini ifa eden Oramiral Yener KARAHANOĞLU 26 Ağustos 2005 tarihinde  Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.  Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası sahibi olan Oramiral KARAHANOĞLU,  24 Ağustos 2007 tarihinde emekliye ayrıldı.