21 Ocak 2011 Cuma

NERİMAN ALTINDAĞ TÜFEKÇİ (1926-2009)


Neriman Altındağ Tüfekçi 1926 Yılında Erzurumlu bir anne ve Amasyalı bir babadan İstanbul'da doğdu.  Ortaöğretimini Nişantaşı Kız Lisesinde bitirdiği yıl olan 1942'de açılan stajyer sınavını kazanarak Ankara Radyosuna girdi.

Neriman Altındağ Tüfekçi Türkiye’nin ilk kadın Türk Halk Müziği solisti ve ilk kadın şefidir. 1949 yılında Yurttan Sesler Korosu Şef yardımcılısı. 1950 yılında repetitör ve 1953 yılında solist öğretmeni oldu. 1957 yılında Kadınlar Korosunu kurdu ve yönetti. 1959 yılında İstanbul Radyosu'na atandı. İstanbul Radyosunda solistliğin yanı sıra, “Yurttan Sesler Kadınlar Korosunu” kurdu ve yönetti.

İstanbul'da kurulmakta olan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nın kuruluş çalışmalarına katılmak amacıyla, 1976 yılında TRT'den ayrılarak Konservatuara Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi ve Öğretim görevlisi olarak atandı. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı'nın yüksek ve lisansüstü bölümlerinde öğretim üyeliği yaptı.

Yüzden fazla derlemesi bulunan Neriman Altındağ Tüfekçi'nin, eşi Nida Tüfekçi ile birlikte yazdığı "Memleket Türküleri" adlı bir de kitabı vardır.  Bugün Halk Müziği'nin ön sıralarında yer alan sanatçılarımızın çoğu onun öğrencileridir.

Neriman Altındağ Tüfekçi, 02 Şubat 2009 pazar günü geçirdiği kalp krizinin ardından İstanbul’da  03 Şubat 2009 tarihinde yaşama veda etmiş ve türküleri öksüz bırakmış ve

'Mızıka çalındı düğün  sandın 
Al beyaz bayrağı gelin mi sandın 
Yemen'e gideni gelir mi sandın 
Dön gel ağam dön gel dayanamiram 
Uyku gaflet basmış uyanamiram 
Ağam öldüğüne inanamiram' 

Türküsü de öksüz kalmıştır.