11 Kasım 2012 Pazar

Yusuf Ziya HAŞİMOĞLU (1883-1928)

Yusuf Ziya Haşimoğlu 1 Temmuz 1883, tarihinde  Oltu’da doğdu. Kars Jandarma Okulunu bitirdi. 

1914-1917 yılları arasında bölgede yaşanan işgal günlerinde milli mücadele için  Oltu halkına küçük kardeşi Yasin Bey ile birlikte  öncülük eden  Ziya   Bey Oltu yakınlarındaki Kaleboğazı, Bardız ve Narman yaylarına kadar olan bölgeyi savunma sınırları içerisinde kabul ederek, bu bölgede işgalcilerle mücadele etti. 

Kurulan "Oltu Şûra Hükümeti" başkanlığa getirildi. Nisan 1920 ye geliğinde, Oltu Şûra Hükümeti üyeleri Ankara'da toplanacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne katılma kararı aldı. Yusuf Ziya Bey, Ankara'da Oltu'yu temsil etmek üzere kardeşi Yasin Bey'i görevlendirdi. 17 Mayıs 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi, Oltu'nun Anavatan'la birleşmesini kabul ederek Yusuf Ziya Bey'i Oltu Mutasarrıflığı'na tayin etti. Bu durumu haber alan Ermeniler büyük bir öfke ile Merdinik ve Kosor Boğazı üzerinden Oltu'ya saldırıya geçti. Türk kuvvetleri ile milis taburları zaman zaman güç durumlara düşse de Yusuf Ziya Bey komutasındaki Oltulu milis kuvvetleri Ermenilere büyük kayıplar verdirerek bölgeden çekilmek zorunda bıraktı.

1923 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Yusuf Ziya Bey'e "Bil fiil kıta başında gösterdiği hamaset ve fedakarlıktan" ötürü bir kıta şeritli "İstiklal Madalyası" verdi.

Yusuf Ziya Haşimoğlu 1928 yılında Oltu’da hayatını kaybetti. 

Kaynak-Metin Oltu Gazetesinden alıntıdır.