3 Kasım 2012 Cumartesi

Osman Nuri ÖZPEKEL (1957----)


1957 yılında Erzurum'da doğdu, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve İstanbul Belediye Konservatuarı'na girdi. Aynı yıl Üniversite Korosu'na udu ile devam etmeye başladı. Konservatuar ve Üniversite Korosu'nda Süheyla Altmışdört, İsmail Hakkı Özkan, Muazzez Sepetçioğlu ve Ender Ergün'ün öğrencisi oldu.

Lise yıllarında kendi kendine öğrendiği udu, Üniversite Korosu'nda ve çeşitli üstad sanatçıları dinleyerek ilerletti. Udi Nevres Bey, Şerif Muhiddin Targan ve Yorgo Bacanos'un muhtelif kayıtlarından yararlanarak geleneksel icra tarzını benimsedi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden ve İstanbul Belediye Konservatuarı'ndan 1979 yılında mezun oldu. 1980-1984 yılları arasında Edirne'de edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'na ud sanatçısı olarak girdi ve ertesi yıl İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuar'ında ud hocası olarak göreve başladı.

1981-1992 yılları arasında Yesari Asım Arsoy'un öğrencisi oldu. Kendisinden üslup, repertuar, edebi bilgiler ve müzik kompozisyonu konusunda yararlandı. Neoklasik şarkı ekolünü benimseyerek bestelediği kırk kadar şarkının, on dört tanesi TRT repertuarına alındı. Devlet Korosu'nun çeşitli yıllarda gerçekleştirdiği Almanya, Fransa, Mısır, Tunus, Kıbrıs gibi yurt dışı turnelerine katıldı. Hollanda'daki Türk Akademisyenler Birliği'nin daveti ile ilki 1994 yılında olmak üzere üç yıl ardı ardına Amsterdam şehrinde Şerif Muhiddin Targan, Dede Efendi ve III. Selim ile ilgili resital ve konserler verdi. 20. yüzyıl saz eseri bestekarlarının eserlerinden derlenmiş, enstrümantal bir kaset çalışması yaptı.

Osman Nuri ÖZPEKEL, Devlet Korosu'ndaki görevinin yanı sıra İTÜ Devlet Konservatuarı'ndaki ud hocalığına devam etmektedir.