3 Kasım 2012 Cumartesi

Seyfettin SIĞMAZ (1921-1974)

Seyfettin Sığmaz;1921 yılında Erzurum'da doğdu. İlk okulu bitirdikten eğitimine devam etmeyerek, zurna çalmasını öğrendi, düğünlerde çalmaya başladı. 1938 yılında Erzurum Askeri Silah Fabrikasında (İş Ocağı) kurulan bando takımında klarnet çalmak üzere işe alındı. Bando takımında nota öğrendi. 

İş Ocağındaki görevinin yanı sıra, Erzurum Halk Oyunları ve Türküleri Derneği bünyesinde zurna çalmaya da devam etti. 1949 yılında Venedik'te yapılan Uluslararası Halk oyunları yarışmasına Erzurum Bar ekibinin zurnacısı olarak katıldı.

Seyfettin Sığmaz; 1950 yılında Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosu'na müzisyen olarak alınarak Ankara’ya taşındı. Uzun zaman Ankara Radyosu Yurttan Sesler Korosunda Mey, Zurna ve Klarnet sanatçısı olarak görev yapan Seyfettin Sığmaz, 1963 yılında TRT Erzurum Radyosuna Müzik Şefi olarak atandı, bir süre sonra TRT Ankara radyosuna geri döndü ve 
20 Mayıs 1970 tarihinde vefat etti.

Seyfettin Sığmaz bugün zevkle dinlediğimiz bir çok türkünün kaynak kişiliğini yaptı; ''Bir Elimde Nargile'', ''Mavi Yelek Mor Düğme'', ''Galalıyam Galalı'', ''İki Dağın Arasında Kalmışam'', ''Pınar Başından Bulanr'', ''Bayburt'un İnce Yolunda'' isimli türkülerle ''Çift Beyaz Güvercin'', ''Aşşahtan Gelirem'', ''Koçeri Barı'', ''Tavuk Barı'' isimli oyun havalarını notaladı.

Aşşahdan gelirem yüküm eriktir, Arkadaşlar benim derdim, Bayburt'un ince yolunda, Ben Bir Kavak, Bir Elinde Nargile, Bu Tepe Pulli Tepe, Çift Beyaz Güvercin Olsam, Galalıyam Kalalı, Kavurma Koydum Tas, Kınayı Ezerler Tasta, Mavi Yelek Mor Düğme, Penceresi Cam cama, Pınar Başından Bulanır,
Ülkeler Teraziler; türkülerini ise kaynak kişi olarak Erzurum'a kazandırdı.