18 Ekim 2009 Pazar

YILBAŞI EĞLENCESİ OYUNU

Yılbaşı Eğlencesi Oyunu; Şenkaya/Gözebaşı Köyü

Oyuncular:

Dadaş:Körüklü pantolon giyinmiş,kuşaklı,fesli,pala bıyıklı,kılıçlı bir genç.Belinde iki rakı şişesi,bir tabanca,bir köstek bulunur.

Kadı:Uzun sakallı, başı sarıklı, eski,yırtık, dervişane bir kıyafeti vardır. Peltek konuşur.

Bizdikler (2 Kişi): Baştan ayağa beyaz giysiler vardır. Elbisenin içine doldurularak şişirilir, yüzlerine un sürülmüştür. Kaşları da dahil, yüzleri bembeyazdır.

Gelinler (2 Kişi): Kadın kılığına girmiş erkekler. Başlarında duvak, kollarında bilezik, ayaklarında uzun topuklu ayakkabı vardır. Gelin gibi süslenmişlerdir.

Arap: Eski, yırtık elbiseli, yüzü kömürle karartılmıştır. Arkasında bir zil, elinde ottan bir kem, başında kavuk vardır. Beline bir kem sarılıdır.

Turukçular (2 Kişi); Günlük köylü kıyafeti. Başlarında şapka vardır, ellerinde dağarcık ve sitil bulunur.

Zırtıkçı (çalgıcı)

Oyun ekibi, akşam karanlığından sonra aralarında köyün diğer gençleri ve çocukları olmak üzere delikanlı odasının önünde toplanırlar. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra topluca herhangi bir evin önüne gidilir.

Arap - (Evin kapısını çalmadan pat diye içeri girer). Bırrrrrrrrrrrrrt. Buraları silin, süpürün, oyun geler. (elindeki kemi sobaya vurur, geri çekilir). Dadaş - (Aniden içeriye girer) Heeeyyyyy. Buralarda bana yan bakan var mı? (Tabancasını çıkararak) Bunnan çakarım, (kılıcını çıkararak) bunnan biçerim, (rakı şişesini çıkararak) bunnan içerim. (Ev halkına hitaben) izniniz olursa İsviçre'den bir çift gelin getirdim. Zeycan ve Mercan ile bir - iki mahat kenarı dönelim. Çal zırtıkçı!

Zırtıkçı, zilli tef çalar, tüm ekip içeriye girer. Başta dadaş olmak üzere gelinler, kadı, arap ve bizdikler elele tutuşarak bar oynarlar. Bar bitince bizdikler ölü hareketleri yaparak evin ortasına boylu boyunca uzanırlar. Gelinler, bunların üzerine kapanıp ağlamaya başlarlar. Sesi güzel olan bir delikanlı belli bir beste ile şu parçayı okur: Bu yol Pasın'a gider Döner tersine gider Burda bir (çift) garip ölmüş Kuşlar yasına gider

Dadaş - (Gelinlere dönerek) Ağlamayın yavrularım, bu sininizde size ağlamak yakışmaz.

Kadı, ev reisine bir muska yazar. Muska yüksek sesle okunur. Her aile için değişik tarzda söylenir.

Arap - (Yerde yatan bizdiklerin yanına gelerek elindeki kemi helebi yapar) bir helebi bir gıçına, bir helebi bir gıçına. (Bir ölçü alır). DADAŞ - (Yerde yatan bizdikleri göstererek ev reisine döner) Yatdı kalkmaz, taçın ister. Kalksın mı, kalkmasın mı?

Ev reisi turukçulara , yağ, bulgur, un gibi bir şeyler vererek bizdikleri kaldırır. Bahşişler alındıktan sonra bu evdeki gösteri bitmiş olur. Buradan çıkılarak başka evlere gidilir. Aynı gösteri diğer evlerde de tekrarlanır. Toplanan yağ, bulgur gibi yiyecekler satılır, parasıyla meyve alınır. Un verilmişse onunla pişi pişirilir. Yenilir, içilir, eğlenilir.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı