10 Ekim 2009 Cumartesi

ERZURUM LİSESİ

Erzurum Lisesi 1889 Yılında kurulmuş, Doğu Anadolu Bölgesinin en eski okullarından biridir. Köklü bir geçmişe sahip olmasının yanında başarıları ile de ünlüdür. Erzurum Lisesi bugün tam 120 yaşındadır. 1889 yılında bugünkü Şair Nef’i ilk öğretim okulunun bulunduğu binada Erzurum İdadisi adıyla kurulmuş, 1913 yılında Erzurum Sultanisi ,1922 yılında da Erzurum Lisesi adını almıştır. Bugünkü binasına 1939 yılında taşınan Erzurum Lisesi’nin bahçesi’ne o yıllarda yapılan Atatürk büstü Türkiye’nin ilk Atatürk büstlerindendir. Havuzbaşı’ndaki Atatürk anıtı yaptırılıncaya kadar Erzurum’da yapılan bütün kutlama ve anma törenleri bu büst önünde yapılmıştır. 

Birinci Dünya Savaşı yıllarında öğretmen ve öğrencisi ile birlikte yurt savunmasında omuz omuza savaşan okul mensuplarının birçoğu şahadet mertebesine erişmiş, bir kısmı ise sağ olarak geri dönüp eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmişlerdir. Bu konuda Galatasaray Lisesi ile ayni üne sahiptir.

Erzurum Lisesinden yetişenler gerek Kurtuluş Savaşı sırasında, gerekse yeni Türk Devleti’nin kuruluş yıllarında gösterdikleri başarılı hizmetleri ile Mustafa Kemal Paşa’nın dikkatini çekmiş ve Cumhuriyet kurulduktan sonra zamanın güçlü yönetici ve öğretmenlerini bu okula tayin ettirmiş, 1924 yılında Erzurum’a gelişlerinde okulu ziyaret etmiştir.
Atatürk çok önem verdiği Erzurum Lisesine devrin önemli öğretmenlerinden Cevat Dursunoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziyaaddin Fahri Fındıkoğlu, Sıtkı Dursunoğlu ve Ahmet Somunoğlu nun atanmasını sağlamıştır.