10 Ekim 2009 Cumartesi

ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİ


Erzurum’un 2,5 km. güney doğusunda Eğerli Dağı (Sığve) yamacında, Abdurrahman Gazi Camisinin (Hacı Ahmet İzzet Paşa Camisi) yanındadır. Hz. Muhammed’in Ashabından olan Abdurrahman Gazi adına bu türbeyi Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa'nın eşi Ayşe Hanım 1796 yılında yaptırmıştır.

Abdurrahman Gazinin Peygamberimizin sancaktarı olduğuna inanılmaktadır. Erzurum'a yapılan fetih hareketinde sancaktarlık yaptığı rivayet edilmektedir, savaşırken başı kesilir ve başını koltuğuna alıp Palandöken'in eteklerine doğru koştuğuna ve türbenin bulunduğu yere sancağı dikerek düştüğüne inanılır. Erzurum'un manevi direklerindendir ve Palandöken eteklerinden şehre hala nazar etmektedir.

Türbe kesme taştan yapılmıştır ve önceleri türbeye yanındaki Abdurrahman Gazi Camisinden girilmekte iken, son yıllarda cami ve türbe restore edilerek birbirleri ile bağlantıları kesilmiştir.

Türbenin giriş kapısı üzerindeki l796 tarihli kitabeyi Hattat Salim yazmıştır. Türbe içerisinde 4.85 m. boyunda Abdurrahman Gazi’nin makamı bulunmaktadır.