26 Ekim 2009 Pazartesi

KOCAMAN OYUNU

Kocaman (Pazaryolu - Göztepe Köyü)

Oyuncular:

Kocaman: Tamamen beyaz giyinmiş, eski elbiseli, şalvarlı, sakallı ihtiyar. Başında kalpak vardır. İki yana uzatılmış bulunan kollarının arasından uzun bir değnek geçirilmiş ve değneğin iki ucuna birer zil takılmıştır.

Arap: Yüzü is ile boyanmış, sırtında siyah, eski cübbe bulunan kişi. Kızların dadısı.

Kızlar (Üç Kişi): Kadın kılığına girmiş erkekler. Entari giyinmiş ve yaşmak bağlanmışlardır. Başlarında atkı vardır.

Gaydeci (Türkücü): Sesi güzel olan, eski elbiseli bir kişi.

Heybeci: Sırtında heybe bulunan eski elbiseli bir kişi.

Oyuncular, önceden belirledikleri bir eve giderler. Oyun oynamak için evdekilerden izin alırlar. Kendilerine gösterilen yerde oynamaya başlarlar. Türkücü, bir türkü söylemeye başlar. Bu, kırık hava herhangi bir türkü olabilir. Türkü eşliğinde kocaman ve yanındaki kızlar oyunu başlatırlar.

Bu arada kızlara müdahale edip onları kaçırmaya çalışırlar. Arap, "çekilin, çekilin! Sizi namussuzlar sizi." diye bağırarak elindeki sopayla kızlara sarkıntılık edenleri uzaklaştırır, böylece kızları korur. Türkücünün türküsüne eşlik eden Kocaman'ın kollarındaki zillerin sesi, Arap'ın bağırmaları ve seyircilerin kahkahaları arasında oyun on dakika kadar devam eder. Tam bu esnada Kocaman bayılır ve yere düşer.

Kızlar, Kocaman'ın üstüne kapanarak ağlarlar. Arap, elindeki sopa ile sağa sola dönerek "hane sahibi, hane sahibi. Kocaman bayıldı!" şeklinde bağırır. Ev sahibi, Kocaman'ın uyanması için eline veya ağzına para sıkıştırır. Kocaman uyanır. Para yerine arpa, buğday, yağ, bal, peynir, gendime gibi yiyecekler de verilebilir.

Heybeci, bahşiş olarak alınan yiyecekleri heybesine doldurur. Oyuncular bu evden ayrılarak başka evlere giderler.Toplanan yiyecekler bir yerde biriktirerek uygun bir zamanda bunları satarlar. Elde edilen parayla bir koç satın alınır. Koç kesilerek eğlence düzenlenir.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı.