11 Ekim 2009 Pazar

KAPILARIMIZ

Erzurum, çarpık yapılaşma, bilinçsizlik ve tarihine karşı vurdum duymazlık nedeni ile kapılarını koruyamadı. Erzurum’da belediyeler şehri geliştirmeği eskileri yıkmak olarak algıladılar ve tarihimizi dümdüz ettiler.

Erzincan Kapı, Gürcü Kapı, Tebriz Kapı, İstanbul Kapı, Kars Kapı, Kavak Kapı ve Harput Kapı ile çevrelenen Erzurum'da, bu kapılardan sadece 3'ünü bugün görebilmekteyiz. Tarihte, kalesi, tabyaları ve düşman işgaline karşı yapılan dış surlarıyla ün kazanan Erzurum, bu surlardan ve dışarı açılan kapılarından bugüne pek bir şey taşıyamadı.

Erzurum'un kapılarından yalnızca Kars Kapı askeri bölge içerisinde bulunduğu için ve sürekli korunduğundan tahrip edilemeden tarihselliğini koruyarak günümüze ulaşabildi.

Şehrin batı tarafına düşen Erzincan Kapı ise, Çaykara çayının hemen arkasında bulunmaktaydı. Erzincan Kapısından çıkılır, Fil Köprüsünden geçilerek, İstanbul Kapısına gelinir ve Ilıca'ya gidilirdi.

İstanbul Kapısının üzerinde bulunduğu surlar 1960 lı yıllara kadar ayaktaydı. Bugün İstanbul Kapısının kalıntıları, Büyük Şehir Belediyesinin yaptırdığı bir park içinde korunmaktadır.

Kavak Kapı, surları yok olmuş olmasına rağmen bugün ayaktadır. Geçmişte Erzurum’u ova köylerine bağlayan yola kapılık eden bu kapı, Kars Kapıdan sonra ikinci iyi durumdaki kapımızdır.