21 Ekim 2009 Çarşamba

TİLKİ OYUNU

Tilki Oyunu (Pazaryolu - Göztepe köyü)

Oyun, düğünlerde oynanır. Bir köyden başka bir köye kız verildiği zaman erkekler tarafından icra edilir.Gelin almaya gidecek dünürcüler iki gün önce bir araya gelerek bir tilki seçerler.Tilki, gizlice gelin olacak kızın köyüne gelir.

Bir çeşit casus gibi davranan tilki, oğlan evinden kız evine bir heybe getirir. Bu heybe, düğün akşamı delikanlı odasında dünürcülerle birlikte açılır. Geleneğe göre tilki bu köye gizlice gelmeli ve kimseye görünmemelidir.

Heybeyi kız evine teslim eden tilki, köyden bir horoz çalarak kendi köyüne döner. Oğlan tarafından hazırlanan dünürcülere gelinin köyündeki durumu anlatır o köyde ne tür oyunlar yapılacağı, ne kadar para harcanacağı ve nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgi verir.Tilki ertesi gün dünürcülerle birlikte gelinin köyüne gider. Çaldığı horozu elinde tutarak dünürcülerin önünde köye girer.

Eğer tilki heybeyi getirdiği gün yakalanırsa kendi köyüne gitmesine izin verilmez. Delikanlılar tarafından bir yere kapatılır. Ertesi gün,dünürcülerin geleceği esnada köyün girişinde bir darağacı kurulur.Tilki,kollarının altından, göğüs hizasından bir iple bağlanarak darağacına asılır. Arkasına yakacak dolu olan bir soba bağlanır.

Dünürcüler, darağacının bulunduğu yere geldiklerinde sobaya ateş verilir, bu durumda tilkinin kurtarılması için düğün sahibinin veya dünürcülerin bahşiş vermesi gerekir. Bahşiş alındıktan sonra tilkinin indirilmemesi, paranın az olduğu anlamına gelir. Delikanlılar, istedikleri parayı alınca tilkiyi darağacından indirirler.

Dünürcüler, delikanlı odasına götürülür. Burada hizmet, ikram yapılır, ilerleyen saatlerde tilkinin önceden getirdiği heybe açılır.Ertesi gün dünürcüler gelini alıp götürürler. Gençlerin aldıkları para, kararlaştırılan yerde birlikte harcanır.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı