13 Aralık 2008 Cumartesi

CENNET ÇEŞMESİ


Karaköse Mahallesinde Boyahane Camisi ve Hamamının karşısındadır. Erzurum'un en eski çeşmelerin biri olduğu bilinmektedir. Suyunun tadından dolayı halk arasında Cennetten geldiğine inanılan çeşmenin 1976 yılında Belediyece yapılan restorasyonunda eski hali tamamen kaybedilerek, orijinal hali bozulmuş ve kesme taştan yeniden yaptırılmıştır. Çeşmenin ilk inşasının hangi tarihte yapıldığı bugün bilinmemektedir. kitabesi sayısız tamirlerden birinde kaybedilmiştir. 

Evliya Çelebi Erzurum'a geldiğinde bu çeşmeyi görmüş ve ve gördüklerini Seyahatnamesine şu şekilde geçirmiştir. " Üç ay havası gayet latiftir ki adam hayat-î cavidanı bulur. Suyu züla-li hayattır. Ata ve kadınlara suyu gayet faydalıdır. Cennet pungarı denen sudan temmuzda içen (vemin-el-mai külli şey'in hay) ayetini anlar.

Erzurumlu için diğer çeşmelerden farklı olan ve suyunun Cennet suyu ile eşdeğer olduğu kabul edilen Cennet Çeşmesi Suyu; geçtiğimiz yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesinin yeraltı çarşı ve otopark çalışması esnasında, cahilcesine kaybedilmiş ve çeşme, susuz kalmıştır. Ancak susuz haliyle eski mimarisine döndürülmüş ve lülelerine eski suyla alakası olmayan garip bir su bağlanmışdır.