24 Aralık 2008 Çarşamba

UZUNAHMET KÖYÜ

Uzunahmet Köyü Merkez İlçe’ye (Palandöken) bağlıdır. Erzurum’a 18 km. mesafededir. Erzurum-Kars Karayolu güzergahında 18nci km.de, Erzurum-Kars demiryolu güzergahında ise 20’inci kilometrede bulunmaktadır. 

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre bugün nüfusu 177 kişi olan köyde, 2000 li yılların başında 250 kişi yaşamaktaydı. 
Köy sınırları içerisinde termal su kaynakları bulunmaktadır.
Köy yarım ay şeklinde doğal bir Taştepe ile dağ oluşumunun arasına kurulmuştur. Erzurum ile karayolu irtibatı iki ayrı koldan; Hamamderesi ve Nebihanları üzerinden gerçekleşmektedir. Köyün yaslandığı  kayalık  tepe üzerinde bulunan ve sur duvarları belirgin bir şekilde görülebilen,  İlk Tunç Çağından kalma kalenin sur yıkıntıları bulunmaktadır. Bazı uzmanlara göre kale değil gözetleme kulesi olabileceği düşünülmektedir..
Uzunahmet Köyü, tarih boyunca Erzurum’un kapısı durumunda olduğu için; askeri açıdan çok önem verilmiş, son yıllar dışında devamlı büyük askeri birliklere ve müstahkem tabyalara ev sahipliği yapmıştır. 
Ruslar Erzurum’u işgal ettikleri 2 seferde de bu yolu kullandıkları için çevre; Birinci Dünya Savaşından önce Erzurum’un genelinde olduğu gibi tabyalarla ve İkinci Dünya Savaşından önce de koruganlar ile donatılmıştır. 
1960-70 yılları arası 180 nci Piyade Alayına ev sahipliği yapan köy, geçmişte süvari ve tank birliklerini barındırmıştır, köy girişinde o günlerin anısına terk edilmiş bir tank hurdası bulunmaktadır.
Geçmiş yıllarda tarımda ana ürün şeker pancarı üretimi iken, köyün demir yolu kenarında ve istasyonun arkasında, kendine özel pancar teslim istasyonu ve kantarı vardı. 
[UZUNAHMET+KÖYÜ+ERZURUM+MERKEZ.jpg]
Köye 1 km. mesafede köy ile ayni ismi taşıyan TCDD Uzunahmet istasyonu bulunmaktadır.
Memduh Püskülcü (doğum 1927, ölüm 2014); 1963-1970 yılları arasında TCDD Uzunahmet İstasyonunda görev yaparak yörenin ağaçlandırılmasını sağlamıştır. 
1939 yılından önce Ankara-Erzurum demir yolu hattı yapılmadan, Erzurum-Sarıkamış arasında dar hat dekovil hattı bulunmakta idi ve Uzunahmet bu hattın önemli istasyonlarından biri idi. Eski istasyon köyün 250 metre dışında ve harabe haldedir.

6360 Sayılı Kanunla mahalleye dönüştürülen Uzunahmet’de tarım ve hayvancılık yapılmaktadır.

Uzunahmet’de Muhtar Muhlis AKGÜL olup, 0 538 461 50 49 ve 0 442 352 20 91 nolu telefonlar muhtara aittir.