12 Aralık 2008 Cuma

EMİR ŞEYH ÇEŞMESİ


Tebriz Kapıda, Emir Şeyh Camii yanında bulunmaktadır. 1790 yılında Erzurum Valisi Abdullah Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bugün suyu akmamaktadır. Çeşmenin mermer kitabesi günümüze kadar gelmiştir. Kitabesinde “Hayır ve hasenat sahibi Erzurum Valisi Abdullah Paşa tarafından yaptırılmıştır. Allah dilediği hayrı ona nasip etsin” diye yazmaktadır. Erzurum’un tarihi çeşmelerinden biridir. Şehri çevreleyen sur duvarlarının Tebriz Kapı’sına yakın yerdedir.


Dikdörtgen boyutlarda ve sivri kemerli olarak kesme taştan yapılan çeşme ise, Emir Şeyh Camii’nin kuzey duvarının batı köşesine bitişiktir. Çeşmenin lüle ve tekne kısmı sonradan yapılan kaldırım içerisinde kalmıştır. Ayna kısmında tas yuvası yer almaktadır. Erzurum çeşmelerinin bazılarında görülen uygulama burada tekrarlanmıştır. Bu farklı uygulamada kitabe çeşme kemerinin üst sol köşesine yerleştirilmiştir.


Bu yazı dizisinin hazırlanmasında Dr. Hüseyin Yurttaş ve Dr. Haldun Özkan’ın “Tarihi Erzurum Çeşmeleri ve Su Yolları” adlı araştıma eserinden faydalanılmıştır.