5 Aralık 2008 Cuma

NAZMİ BİLGİN (1950----)


Nazmi Bilgin 1950 yılında Erzurum da doğdu. Gazeteciliğe 1971 yılında Son Havadis Gazetesi’nde başladı. 

1974 yılında, babası Turhan Bilgin (1961-1973 Erzurum Milletvekili, Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü, Gazeteci) ile Güneş Gazetesini kurdu. Bu gazetenin sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğü görevlerini yürüttü. 1976 yılında, Dünya Gazetesinde Haber Müdürü olarak göreve başladı. Aynı gazetede Olaylar-İnsanlar-Yorumlar başlığı altında günlük yazılar yazdı. 1980 yılında, Tercüman Gazetesinde Parlamento Haberleri Sorumlu Editörü olarak işe başladı. İstihbarat Şefliği ve Haber Müdürlüğü görevlerinde de bulundu. 

1986 yılında TRT-2nin kuruluşunda bulundu. TRTye, 5 yıl Uzman Haberci ve Genel Müdür Danışmanı olarak hizmet verdi. Çeşitli basın kuruluşları tarafından 6 yıl, Haber, Haber-Röportaj ve Röportaj dallarında Yılın Gazetecisi seçildi. 

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde, mesleki konularda 50 nin üzerinde konferans verdi. Mesleki çalışmalarıyla Gazeteciler Cemiyeti’ndeki yöneticilik görevini birlikte yürüttü. 14 yıl, Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevlerinden sonra 1992 yılında ittifakla Gazeteciler Cemiyetine Genel Başkan seçildi. İki yılda bir tekrarlanan bu kongrelerde seçilerek 1992 yılından beri bu görevi sürdürüyor.

1998 yılında yapılan 54 cemiyetin oluşturduğu Gazeteciler Federasyonu genel kurulunda Genel Başkanlık görevine de ittifakla seçildi. 2004 Eylül ayında yapılan genel kurulda yeniden T.G.F Genel Başkanlığına seçildi. Ulusal yayında ve kablolu TV de yayın yapan BRT Televizyonu Ankara Temsilciliği görevini yürüttü. 

Unesco Türkiye Milli Komitesi Üyeliği, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdürüyor. Evli ve üç çocuk babasıdır.