4 Aralık 2008 Perşembe

HÜSEYİN KOTAN (1949----)

Hüseyin Kotan 5 Kasım 1949' tarihinde Erzurum'un Oltu ilçesine bağlı Çamlıbel (Ardas) Köyünde doğdu.İlk, orta ve lise tahsilini Erzurum'da tamamladı.1973 yılında Ege Üniversitesi İktisadî Ve İdarî Bilimler Fakültesi'nden mezun oldu.

Halen Erzurum’da yöneticilik yapmaktadır. Palandöken Gazetesinde haftalık olarak şiirleri yayınlanmaktadır.

Aşağıdaki şiir Kotan’a aittir.

Acıktınmı Dadaş?

Zaman değişir, türli tevür işler olir
Milli olan herşeyimiz sessizce gaybolir

Bu kayıplari ne arayan ne de soran var,
Size eski yemekleri annatimmi gardaşlar.

Davul bile vurur dengi dengine

GEYSEFE nin eyisi her zaman zengine

Mısıri çekerler südünen HAŞIL ederler
Gış gecelerinde HESİR tutmağa giderler

Hestelere yedirirler sari yağli HASITA
Damara gan gele erden ere maksuda

Kerti eymekleri yumurta, soğan ile yayarlar
Acıkmışın önüne CILBIRA yı koyarlar

Epey zahmetlidir inceden YUMURTA PİLAV
Pisik bile görende der ki miyav miyav

Lahananın galınlarından yapılır acılı KAPUSGA
Guşkananın içinde nasılda gasılır haspa


Un gavurmasından yaparlar sıcak olur HERLE
Soyuh alanlara içirilir terle yavrum terle


Yufgadan üç köşeli kesilmiş TATAR BÖREĞİ
Sari yağdan, yoğurtdan görünmir ki göbeği

Tarhınli yaparlar mercimekli KESME ÇORBASI nı
Dadaş yedimi sever gaynanasıni


Soğan yumurta gavurmadan MIHLAMA
Bulgur pilavi var yanında gıg gıldama


SOĞAN ŞALGAM DOLMASİ hep etinden olir

Şalgamların yanına bolca yoğurt gonur

Peşgunun ortasında garışıh turşi durir
Fanusun gölgeside garşi duvara vurir


BULGUR ŞİLESİ , bulunur içinde binbir türli hilesi


Yufgadan keserler degirmi degirmi SİRONİ
Haşmetli tepside sen seyreyle oni

Buğdayi. Arpayi gavururGAVUT ederler
Sari yağli bal şerbetini ortasına töker yerler


Eveliğin yaprağına sarılır LOR DOLMASİ
Yemeklerin h essosu. Alası mı alası

SU BÖREĞİ sofralardan heç eksik olmaz
GEDAYIF DOLMASI'nın üstüne datli bulunmaz

GAZ LOHMASI'nın boyni büklüm büklüm bükülür
EYMEK GEDAYIFI nın üstüne bolca ceviz tökülür

Terbiye görmüş etleri büyük şişe düzerler
Ocağın garşısında hızli hızligezeller

Odun sapli cağa tike tike keserler
ECEM EYMEK, guri soğan yiyemezsen, küserler

Sicah yaz günlerinde ne güzeldir AYRAN AŞİ
Höpürdeterek içmezsen olur gözlerin şaşi

Yanında varsa tandırda gızarmış KELLE
Ardından bir tütün sar, telle babam telle

Her zaman hazır olur yağda gızarmış BİŞİ
Yazın uzun günlerinde yersin etli ÇİRİŞİ

PİRPİRİM'de bulunur bolca sığır gıymasi
Yanında nazli nazli yenir İNCİR DOLMASİ

Toplanır temiz yerden YEMLİK ile TERE
Lavaşınan lorunan muhaggak girer eve

Kartoldan yağdan yapılır BORANİ
Lezzetini bilenler olmuştur mubareğin hayrani

ÇIRTMA LOBİYAYİ gemikli etinen yaparsan
Nar gibi sobaya duzli kartol atarsan

CİLEK SOĞAN'iüç barmağınla tutarsan

Gara gözli TIS ÜVES 'e iştahınan baharsan


Özene özene geldin işin sonuna

Gıymetli arhadaşım geldi girdi goluma


Herhal yengem bişirmiş gavurmali HINGEL
Ehdaman eti, kotanıda aldagel


Daha çok yemegimiz var, hepsini sayamadım.

Bunca yıl hür yaşadım, ERZURUM'a doyamadım.

Varsın zaman değişsin, türli tevür şeyler olsun
Mutvağıza bereket, hanenize sıhhat dolsun.

KOTAN yazdı size acayip yemek destanı
Yemedinse bu yemekleri ye de lezzeti tanı.


İşte sokağın başında göründi godida beşe

Gönülde sevgi dolsun ömür geçmesin beleşe