4 Aralık 2008 Perşembe

Hüseyin Avni ULAŞ (1887-1948)

Hüseyin Avni Ulaş 1887’de Erzurum’un Kümbet köyünde doğdu. İstanbul Vefa lisesini bitirdikten sonra girdiği İstanbul Hukuk Fakültesi’nden 1912 yılında mezun oldu.

İstanbul’da avukat iken 1914 yılında askere alınarak yedek subay teğmen ve üsteğmen olarak 50. Alay 3. Bölüğünde Ruslara karşı savaştı. 1918’de Bitlis ve Kars’ın kurtuluşuna katıldı. 1918 Kasımında terhis edilince Kars’ta “Milli İslam Şurası” kurucularına fahri hukuk müşavirliği yaptı. Erzurum’a gelince Maliye-Hukuk müşavirliğinin yanı sıra "Vilayat-ı Şarkiye Müdafa-i Hukuk-ı Milli Cemiyeti Erzurum Şubesi" kurucuları arasında yer aldı.

Erzurum Kongresine Beyazıt temsilcisi olarak girdi. Kongrede “Elviye-i Selase” üzerine “Rapor” hazırlayanların başında idi. Erzurum’dan son Osmanlı Meclisi Mebusanı’na seçilip Milli Misak’ı imzaladı. TBMM'de 1. Dönem milletvekilli olarak görev yaptı.

O’nun ülkemizde tanınmasının nedeni, 1.Meclisimizde çok delilli ve açık sözlü konuşmalarıdır. 1.Mecliste Meclis Reis Vekili'ği yaptı, 2.Meclise seçilemedi.

İstanbul’da avukatlığa başladı ve “Terakkiperver Cumhuriyet Fıkrası” İstanbul İdare Heyetinde çalıştı. Bu yüzden “İzmir Suikasti” zanlısı olarak İstiklal Mahkemelerinde yargılandı ve mahkeme sonunda beraat ettikten sonra tekrar avukatlığa başlayan Hüseyin Avni Ulaş, 1939’da İstanbul 5.Noteri tayin edildi.

1945’te ünlü iş adamı Nuri Demirağ’ın kurduğu “Milli Kalkınma Partisi” idare Hey’etine katıldı. “Mesuliyet” adlı haftalık gazetede, ülkeye çok yararlı yazıları yayınladı.

23 Şubat 1948’de İstanbul Kandilli’de vefat etti.