3 Aralık 2008 Çarşamba

HALİT ZİYA YAVUZER (1927----)


Halit Ziya Yavuzer 1927 yılında Erzurum’da doğdu. Erzurum’da, Cumhuriyet İlkokulu’nda ilköğrenimini tamamladı. Bu arada kendi ifadesiyle; ‘tasavvuf edebiyat neşe’sini Karazlı Hakkı Bey’in, babasının ve Erzurumlu mutasavvıf şairlerinin şiirleriyle’ geliştirdi. Öğrenime İstanbul’da devam etti. İstanbul Alman Lisesi’nde okudu. İ. Ü. Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Barosunda avukatlığa başladı.

Uzun yıllar avukatlık yaptı. Bakırköy Halkevi’nde spor, sanat ve tiyatro çalışmalarına katıldı. Yeşil Direk Spor Kulübü’nü yönetti. Halit Ziya Yavuzer 1954 yılında Altemur Kılıç, Sebih Tuğrul ve Orhan Azizoğlu ile birlikte haftalık aktüalite dergisi "Devir’i" çıkardı. Çeşitli gazete ve dergilerde kültür ve turizm konularında makaleler yayımladı.

Türkiye Anıt-Çevre-Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (T.A.Ç Vakfı) ile Turizmi Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV)’nın kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldı. Avukatlığı sürdürürken, İstanbul Üniversitesi Turizm İşletmeciliği programında İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde ve Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği programında ‘Turizm İşletmeciliği Hukuku’ öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Sensiz Yağmur.

Gittiğin gün,
Yağmur yağıyordu griliğine İstanbul’un,
Çiselerde kayboluyordu İstanbul.
Minareler susmuş, Yollar karartılmıştı,
Lambalarla,
Yağmur yağıyordu griliğine İstanbul’un,
Ve İstanbul doluyordu gözlerime,
Damlalarla.
İstanbul gözlerime yakındı.
İstanbul gözlerimden ırak.
Birdenbire gözlerimde İstanbul aktı,
Bulanık,
Berrak.
Yağmur yağıyordu griliğine İstanbul’un,
Çiselerde kayboluyordu İstanbul,
Koca İstanbul cüce,
Koca İstanbul sessiz,
Sensizdi koca İstanbul,
Sessiz