2 Aralık 2008 Salı

CAHİT KOYTAK (1949----)

Cahit Koytak 1949 yılında Erzurum'da doğdu, ilk ve orta öğrenimini Erzurum’da yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Fakültesi'nden 1973 yılında mezun oldu, kısa bir süre mühendislik yaptı ve ardından serbest ticarete başladı.

Yazı hayatına Sezai Karakoç'un Diriliş Dergisi'nde yayınlanan ilk şiirleriyle başladı. Sonraları şiirlerini Kriter, Yönelişler, Kelime ve Yedi İklim gibi dergilerde yayınladı. Daha ilk şiirlerinden başlayarak bir özgünlük ve yoğunluk sundu okurlarına. İlk şiirlerinin yayınlandığı adres olan Diriliş bile tek başına bize O'nun şiirinin kalite düzeyi hakkında bilgi verebilir. Otuz yıla yakın bir süredir şiir yazan / yayınlayan bir şair olan Koytak, tek şiir kitabı olan "İlk Atlas'ı" 1990 yılında, Ahmet Kot'un yönettiği Yazı Yayıncılık' tan yayınladı.

Şairliğinin yanı sıra, Koytak aynı zamanda usta bir çevirmen olarak karşımıza çıkıyor. İngilizce ve Fransızca'dan önemli çevirileri bulunan Koytak, 1988'de Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Mütercimi" seçildi. Frantz Fanon'un "Siyah Deri Beyaz Maskesi" burada anmadan geçemeyeceğimiz değerli bir yapıtıdır.



KORKUYORUM

Upuzun soluk günler
Artık ne gencim
Ne yeterince yoksul
Ne de yollara düşecek kadar budala
Ne olacağım Yarab!
O hercaî bulut tepemde hâlâ
Otuz yedi yaşındayım;korkuyorum.

Cahit Koytak