13 Aralık 2008 Cumartesi

BAKIRCI CAMİİ ÇEŞMESİ


Bakırcı Mahallesi, Çeşme Sokak’ta bulunmaktadır. 1992 yılında Erzurum Çevre Koruma Vakfı tarafından onarılan çeşmenin, Bakırcı Camii ile birlikte inşa edilmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Farklı bir düzenlemesi olan çeşmenin sokağa bakan yüzünde iki çeşme nişi yer alır. Sivri kemerli bu nişlerde ve çeşmenin genelinde hiçbir süsleme bulunmamaktadır. Her nişte ikişer lüleden dört büyük lülenin bulunduğu çeşmenin güneyde olanında bir tas yuvası bulunmaktadır. Üstten düz bir profilli saçakla sınırlandırılmıştır.


Bakırcı Çeşmesinin ikinci parçası cami tarafına bakmaktadır. Bu kısımda 7 küçük lüleden akan sular; abdest almak içindir. Yaklaşık 15 sene öncesine kadar çeşmenin arka yüzünde bulunan tuvaletler kaldırılmıştır. Düzgün kesme taş malzemeden inşa edilen çeşme camii ile birliktelik gösterir.


Dizi çeşmeler içerisinde önemli bir yeri olan Bakırcı Çeşmelerinin Şabahane, Akpınar, Ali Paşa, Narmanlı çeşmeleri gibi zengin su kaynağına sahip olduğu bilinmektedir.


Bu suyun membaı Boyahane Camii ve Hamamı’nın kuzeybatı kesimidir. Saniyede 2,5 lt. Suyun aktığı hattın tek çeşmesi Bakırcı Camii’nin önündeki üç gözlü ve üç lüleli çeşme ile çeşmelerin arkasında 10 masradan akmaktadır. 1950’li yıllarda bu suyolu demir borularla yenilenmiştir. Bugün çeşme sağlam olap çeşmeden yer suyu akmaktadır.


Kaynak- Dr. Hüseyin Yurttaş ve Dr. Haldun Özkan’ın “Tarihi Erzurum Çeşmeleri ve Su Yolları” adlı araştıma eseri.