13 Aralık 2008 Cumartesi

AYAZ PAŞA CAMİİ ÇEŞMESİ


Ayaz Paşa Mahalle’sinde, Ayaz Paşa Camii önündedir. 1900 lü yılların sonunda harabe olan çeşme; Erzurum Belediyesi tarafından aslına uygun yeniden inşa edilmiştir. 

Ayaz Paşa Camii’ne ait çeşmelerinin 1780 yılında Erzurum Valilerinden İbrahim Hafız Paşa tarafından da yenilendiği bilinmektedir.

Erzurum’da ki Osmanlı dönemine ait en eski mimari eserlerden biri olan Ayaz Paşa Camii’nin hamam, çeşme ve medreselerinin bulunduğu tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. Bu nedenle çeşmenin ilk inşasının 16. yüzyılda olduğu uzmanlarca kabul edilmektedir.


Dikdörtgen blok tarzındaki çeşmenin fazla derin olmayan nişi, yuvarlak kemerlidir. Üzengi hattı ve yan dayanak başlıkları kalın bir silme ile belirlenmiştir. Üstte profilli bir saçak ve orta kesiminde taştan bir küre bulunmaktadır. Çeşme yüzeyinden ileriye doğru taşıntı yapan tekne kısmı çeşme ile orantısızdır. Tas yuvası bulunan çeşmenin tek lülesinden yer suyu akmaktadır. Kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Ayaz Paşa Çeşmesi sularının kaynağı Kırkçeşme Hamamı’nın yaklaşık 10 metre yukarısındaki köşede yer almaktadır.


Çeşme bugün sağlam bir durumdadır ve yer suyu akmaktadır

Kaynak- Dr. Hüseyin Yurttaş ve Dr. Haldun Özkan’ın “Tarihi Erzurum Çeşmeleri ve Su Yolları” adlı araştıma eseri.