7 Ekim 2010 Perşembe

UZUN EŞEK OYUNU

Biraz tehlikeli bir oyun olmasına rağmen, Erzurum'da nesillerdir, erkek çocuk ve yetişkin erkekler tarafından oynanan; en popüler oyunlardan biridir. Açık havada grup şeklinde oynanır. Genelde kur'a ile en az dört kişiden oluşan iki takım kurulur.

Oyuncular iki gruba ayrıldıktan sonra hangi grubun yatacağına, hangi grubun atlayacağına kur'a çekilerek karar verilir. Yatacak takımda duvara veya ağaca yaslanacak oyuncuya yastık adı verilir. Diğer oyuncular yastığın önüne dizilir. İlk baştaki oyuncu eğilerek kafasını yastığa dayar ve arkasındakiler de bir öncekinin bacaklarından tutarak eğilir.

Atlayanlar atlarken “uzun eşşek gaba gaba döşşek” diye bağırırlar ve eşeğin üzerine binildiği anda, kural gereği kıpırdayamazlar. Atladıkları gibi kalmak zorunda olan oyunculardan birisi, kıpırdadığı, yerleştiği veya tutunduğu anda takım yenilmiş sayılır.

Eşek çökerse atlayan grup tekrar atlar, atlayanlardan biri yere değerse yatan grup atlama hakkı kazanır. Eğer tüm grup elemanları başarılı bir şekilde eşeğe binerse, atlayanların en önündeki kişi “tek mi çift mi” deyip parmaklarıyla 1 veya 2 gösterir ve eşeğin en arkadaki oyuncusu tahmin eder. Bilirse atlama hakkı el değiştirir. Bilemezse galip takım atlamaya devam eder.

Genelde oyuncuların yaşı büyüdükçe oyunda sertleşir, atlamalar sert ve darbeli olur.