21 Ekim 2010 Perşembe

HAFIZ HACI HAMİT (1873 - 1931)


             "Hacı Hamit Efendinin görev yaptığı yıllarda Lala Paşa Camii"

Hafız Hamit Efendi, 1873 yılında Erzurum’da doğmuştur. Zamanında adet olduğu üzere önce mahalle imamından okumayı öğrenmiş, daha sonra başladığı medrese tahsilini tamamlayarak, Darul hilafe (Din adamı yetiştiren medreseler, daha sonra imam hatip okullarına dönüştü) ve Darul huffaz (Cami bünyelerinde oluşturulan gruplarla kuran okuma eğitimi yapılan yerler) mekteplerinde öğretmenlik yapmaya başlamıştır.

Hafız Hamit Efendi, 1890 yılında Erzurum’un en güzel sesli hafızıdır. Dini konularda ve kuran okumada temayüz etmiş, Erzurum Lalapaşa Cami imam hatibi olmuş, hacca gidip gelmiş ve artık Hacı Hafız Hamit Efendi olmuştur.

Hac dönüşü; dini görevlerinin yanı sıra Erzurum’da musiki çalışmalarına öncülük etmeye başlar. Hacı Hafız Hamit Efendi, Erzurum'da sesleri güzel olan Hafızları toplayarak, tekke ve tasavvuf müziğini icra ettirerek, Erzurum'daki Türk Musikisi çalışmalarını kendisinden sonra yürütecek olan, Hafız Faruk Kaleli’yi yetiştirir, dini motifler içeren yöre ezgilerinin günümüze kadar ulaşmasını sağlar.

Parlak bir hizmet dolu ömürden sonra, Hacı Hafız Hamit Efendi 1931 yılında 13 Mart günü Erzurum’da vefat etmiştir.