23 Ekim 2010 Cumartesi

HALİL NECİPOĞLU (1968----)

Halil Necipoğlu 1968 yılında Erzurum’da doğdu. Din görevlisi babasının atanması nedeni ile küçük yaşlarda İstanbul’a yerleşti. İlk hafızlık ve meşk derslerini babasından aldı. 14 yaşında Kur’an-ı Kerimi ezberledi.

Çinili Cami-i İmamı Hafız Abdullah Aldır, Süleymaniye Cami-i İmamı merhum Hafız Mehmet Çevik ve Beyazıt Cami-i İmamı merhum Hafız İsmail Biçer den talim ve tecvit derslerini okudu.

İmam Hatip Lisesi’nden sonra İlahiyat fakültesi ön lisans programını bitirdi. Bu arada Üsküdar Musiki Cemiyeti’ne devam eden Necipoğlu, burada bestekâr Hafız Amir Ateş’ten istifade etti. Daha sonra; “Gönül gözümün bağını çözen Üstadım” dediği
Neyzen Kutsi Erguner’in İstanbul Müezzinleri Grubu’nda solistlik yaparak bir çok ülkede Klasik Osmanlı ve Tasavvuf müziği konserleri verdi. En son Berlin Festivali kapsamında bir kilisede Gothe’nin şiirlerini Almanca kaside olarak okuyan Necipoğlu, “Camideki Adam” isimli ilk solo albümünde, camilerde Arapça ve Türkçe olarak okunan hutbe metnini bu dillerin yanı sıra İngilizce olarak da seslendirdi.

Ayrıca makam bilgisi ve sesinin genişliğiyle Türkiye’de son zamanlara kadar terk edilen “gazel” formunun tekrar gündeme gelmesi için yapılan çalışmaların vazgeçilmez solisti oldu.
Cami musikîsinden ilhamla meydana getirilen albümün içerdiği mesajlarla beraber müzikalitesine de çok dikkat edildi. Türkiye’nin önemli ud virtüözlerinden Yurdal Tokcan’ın yönetmenliğinde yapılan albümdeki eserlere bir çok tanınmış saz sanatçısı eşlik etti.

Hafız Halil Necipoğlu halen İstanbul’un 500 güzide camilerinden Tophane Kılıç Ali Paşa camii imam-hatibi olarak görev yapmaktadır.