24 Ekim 2010 Pazar

İBRAHİM EDHEM PERTEV PAŞA (1824-1872)


İbrahim Edhem Pertev Paşa, 1824 yılında Erzurum’da doğdu. Erzurum ve Gümüşhane’de özel eğitim gördü. İstanbul’a gelerek sadaret kalemine memur oldu. Damat Halil Rıfat Paşa tarafından himaye edildi. Berlin’e sefaret kâtibi oldu. İstanbul’a dönüşünde Babıâli Tercüme Kalemine girdi, daha sonra; Yanya, Serez ve Drama kaymakamlıklarında bulundu.
Paşa rütbesiyle Halep Merkez ve Kandiye mutasarrıflıklarında bulundu. İstanbul’da Rüsûmat Meclisi Başkanlığına ve daha sonra Hâriciye Nezâreti Mektupçuluğuna tâyin edildi. 1871’de Serasker Müsteşarı, 1872’de Kastamonu Vâlisi oldu. Kastamonu Vâlisiyken 1872’de öldü. Mezarı Kastamonu’dadır.

Pertev Paşanın İslâmiyet’te evlenme hayâtına, masonluğa, târihe dâir telif ve tercüme risâleleri vardır. Kırmızı Bayrak adlı bir seri makâlesiyle Türkiye’de Komünizme karşı ilk tepkiyi başlattı. Jean Jacques Rousseau’dan, Volter’den ve Victor Hugo’dan şiir tercümeleri bulunan Pertev Paşanın; Itlâkü’l-Efkâr fî Akdi’l-Ebkâr, Emrü’l-Acîb fî Târih-i Ehl-i Salîb, Habnâme ve Lâhikası adlı eserleri vardır.