4 Aralık 2008 Perşembe

Mümtaz TURHAN (1908-1969)


Psikolog Prof.Dr. Mümtaz Turhan 1908 yılında Erzurum'da doğdu. Babasının memuriyeti nedeni ile ilk ve orta öğrenimini Kayseri ve Bursa'da, yüksek öğrenimini Almanya’da tamamladı. Yurda dönüşünde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde psikoloji doçenti, 1945 yılında  psikoloji profesörü oldu. 

Eserleri Almanca ve İngilizce gibi dillere de çevrilmiştir. En ünlü eseri; İngilizcesi yayınlandıktan sonra Türkçe ilk baskısı 1951’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yayınları arasında çıkan “Kültür Değişmeleri”dir.

Maarifimizin Ana Davaları, Garblılaşma’nın Neresindeyiz?, Üniversite Problemi, Toprak Reformu ve Köy Kalkınması, Atatürk İlkeleri ve Kalkınma, Sosyal Psikoloji Bakamından Bir tetkik; önemli eserleridir. Eserlerinde XIX.yüzyıl sonrası değişimleri ve eğitim politikalarını ele almıştır.

Erzurum yöresinde yaptığı araştırmalarını 1951’de Kültür Değişimleri adlı yapıtta toplayan Mümtaz Turhan, köy toplulukları üzerine değişimin psikolojik sosyal, ekonomik ve toplumsal nedenlerini ortaya koymaya çalıştı. 1 Ocak 1969 günü vefat etti.