4 Aralık 2008 Perşembe

MÜKERREM KEMERTAŞ (1938-2018)


Mükerrem Kemertaş, 1938 yılında Erzurum'da doğdu. Müzik hayatı, 1956 yılında, özel bir gecede sahneye çıkmasıyla başladı ve 1960 yılında askerlik dönüşünde daha da yoğunlaşarak sürdü.

1961 yılında Erzurum Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği bünyesindeki Doğudan Sesler Topluluğu'na katıldı. Bu topluluğun TRT Erzurum Radyosu için düzenli aralıklarla hazırladığı programlarda beş yıl boyunca yer aldı. 1966 yılında açılan sınavı kazanarak Erzurum Radyosu'nda kadrolu sanatçı oldu. 

TRT Yurttan Sesler Topluluğu kadrosu içinde pek çok programda korist ve solist olarak görev aldı.1970 yılında TRT İstanbul Radyosuna tayin olan Mükerrem Kemertaş, uzun yıllar çalışmalarını İstanbul'da sürdürdükten sonra 1985 yılında İzmir'e yerleşti ve TRT İzmir Radyosu'nda görevine devam etti. 

Mükerrem Kemertaş, 2003 yılında TRT'den emekli oldu. Sanat hayatı boyunca sayısız türkü ve uzun havanın tanınıp sevilmesine emsalsiz sesi ile katkı sağladı. Bilhassa Erzurum ve çevresi türkülerini ve özellikle de“göç göç oldu göçler yola dizildi”, “huma kuşu yükseklerden seslenir”, “tutam yar elinden tutam”, gibi pek çok uzun hava, türkü, bar ve tatyan havası onun sesinden geniş kitlelere ulaştı.Hulusi Seven’ce derlenen aşağıdaki türküyü ondan daha güzel söyleyen bugüne kadar çıkmamıştır. 

Huma Kuşu Yükseklerden Seslenir,
Yar Koynunda Bir Çift Suna Beslenir.
Sen Ağlama Kirpiklerin Islanır,
Ben Ağlim ki Belki Gönül Uslanır.

Sen Bağ Olki Ben Bahçende Gül Olim,
Layıkmıdır Yanim Yanim Kül Olim.
Sen Bey Olki Ben Kapında Kul Olim,
Koy Desinler Buda Bunun Kuludur.


31 Mart 2018 tarihinde hayatını kaybeden Mükerrem Kemertaş; Aşam Anam Bu Dağların Kurdu Var, Köprünün Başlarında, Giderem Men Tebriz'e ve Gülistan'da Bir Gülüm Var türkülerini THM repartuarına kazandırdı.