3 Aralık 2008 Çarşamba

FARUK KALELİ (1896-1947)


Faruk Kaleli, 1896 yılında Hasankale’de doğdu, ilk ve orta okulu Hasankale’de okuyarak,  eğitiminin devamı için ağabeysi Hafız Ali Rıza Efendi ile beraber ailesince Erzurum’a gönderildi. Sesleri güzel olan Faruk Kaleli ve Ali Rıza; kısa zamanda Erzurum'un  ünlü hafızları arasında yer aldılar. 

Birinci Dünya Savaşı başladığında 18 yaşında olan Faruk Kaleli, askere alınarak savaşa gönderildi. Çanakkale savaşına katılarak gazi olarak Erzurum'a döndüğünde yaşadığı duygularla ünlü "Yemen Türküsünü" Erzurum'a kazandırdı.

Mızıka çalındı düğün mü sandın.
Al yeşil bayrağı gelin mi sandın.
Yemene gideni gelir mi sandın.

Tez gel ağam tez gel dayanamiram.
Uyku gaflet basmış uyanamiram.
Ağam öldüğüne inanamiram.

22 Kasım 1947 tarihinde vefat eden Faruk Kaleli, Erzurum Yöresine ait aşağıdaki türküleri kayıt altına alarak 
kaynak kişi olarak THM Repertuvarımıza kazandırdı.

Akça Ferikler İnce Ferikler, Al Yeşil Geymiş Allanır, Aşkın Ezeli Aşıka, Bana Gam Yutturdu Sehpa'yı Hicran, Ben De Mecnun'dan Füzuna, Çelik Pazarında Ufacık Taşlar, Erzurum Çarşı Pazar, Geydiğim Aldır, Geydiğim Sarı, Gine Bugün Yaralandım, Kale Kaleye Karşı (Pasinli Güzel), Kalkın Durnam Kalkın, Karanfilim Budam Budam, Merekte Sarı Saman, Mızıka Çalındı (Yemen Ağıdı), Sarı Kavunun Dilimi, Sarı Kızın Ayağında Kundura, Su Gelir Ark Uyanır, Taşa Çaldım Namusumu Arımı, Yaz Gelende Çıkam Yayla Başına.