3 Aralık 2008 Çarşamba

Erol TAŞ (1926-1998)


Türk Sineması’nın kötü adam rolündeki büyük ismi Erol Taş, 16 Şubat 1926 tarihinde o dönem Erzurum'un İlçesi olan Karaköse’de dünyaya geldi. Henüz bebek iken, babasının ölümü üzerine ailesi İstanbul'a taşındı.

Ailesine yardım etmek için okuyamadı ve çeşitli mesleklerde çalıştı. Bunların arasında hamallık ve tezgahtarlık dahi vardı. O dönem aynı zamanda boksör de olan Erol Taş, 1947 yılında İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı.  

Askerden dönünce Cankurtaran’da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı. Erol Taş’ın sinemaya tesadüf sonucu girişi de o sıralarda oldu. 

Sinemaya girişini kendisi şöyle anlatır: “Lütfi Akad o bölgede bir film çekiyordu. Biz de arkadaşlarla işten kaytarıp çekimleri izliyorduk. Günlerce süren çekimlerden birinde mahallede oturan birkaç serseri, film ekibine musallat olup onları rahatsız etmeye başladı. Film ekibini korumak için birkaç arkadaşımla birlikte, serserilerle kavgaya giriştik ve Lütfi Bey'in yanında onlara bir güzel dayak çektik. Serseriler toz oldu tabi. Lütfi Akad daha sonra haber göndermiş bana, 'Bir kavga sahnesi var, gelsin oynasın' diye. Böylece sinema hayatım başladı. Filmdeki rolümü diğer yönetmenler de beğendi ve ardı ardına teklifler gelmeye başladı."

Erol Taş'ın sinema hayatı 1953 yılında "Acı Günler" filmiyle başladı. kısa sürede karakter rollerinin aranan oyuncusu olan Erol Taş 1965, 1967 ve 1975 de Antalya filim Festivalinde "En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında "Altın Portakal Ödülünü" kazandı.Metin Erksan'ın Susuz Yaz filmindeki rolünden dolayı Turizim Bakanlığ özel ödülü ile Meksika Acapulco Festivalinde özel ödül aldı.

İzmir filim festivalinde başarılı sanatçılar arasına seçilen Erol Taş "9 Sütuna Manşet", "Hanımın Çiftlliği" ve "Kanun Savaşçıları" adlı televizyon dizilerinde rol aldı.

Erol Taş 8 Kasım 1998 yılın da İstanbul'da hayatını kaybetti.