6 Aralık 2008 Cumartesi

Prof.Dr.ZEKİ BAŞAR (1913-2005)

  
Prof. Dr. Zeki Başar 1913 yılında Erzurum'un Horasan İlçesine bağlı Azap köyünde doğdu. İlk öğrenimini Azap Köyünde orta ve lise öğrenimini Erzurum Lisesinde tamamlayan Zeki Başar, 1939 yılında İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. 

Verem Hastanesinin kurucuları arasında yer alan Zeki Başar, 1966 yılında kurulan Erzurum Tıp Fakültesinde görev aldı. Deontoloji kürsüsünü kuran Başar,1970 yılında doçent, 1974 yılında ise Profesörlüğe yükseldi. Bir süre Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı da yapan Prof. Dr. Zeki Başar Erzurum ile ilgili 15' e yakın eseri yayınlandı.

Erzurum hakkında yaptığı araştırmalar sonucu, bugün mevcut olmayan bir çok tarihi eserin yerini tespit etti, Erzurum’un kaybedilen değerleri konusunda önemli sonuçlara ulaştı. Zeki Başar’ın bu araştırmaları bugün Erzurum hakkında yazılan yazılara ve hazırlanan eserlere kaynaklık yapmaktadır.

Tıbbi araştırmaları yanında folklor üzerine yaptığı önemli çalışmalarla da Erzurum folkloruna önemli eserler kazandıran Prof. Dr. Zeki Başar, 7 Haziran 2005 tarihinde hayatını kaybetti.

Her zaman Erzurum’a hayranlık duyan Prof. Dr. Zeki Başar’ın; “Erzurum dünü ve bugünü ile büyük bir şehirdir. Tarihin ve tarihçinin gözü ile de büyük bir şehir!...Bu büyük şehrin asırlar boyu süren hayat safhalarında nice sahneler vardır. Burası kara Şark’ın ticaret emtiası gibi kültür hamulesinin de yıllar yılı Garb’a akmasına geçit vermiş, konak olmuş, yol olmuştur.” Sözleri Erzurum için benzersiz bir tanımlamadır.

Prof.Dr.Zeki Başar sayısız tıbbi eser ve tebliğlerin yanı sıra, Erzurum üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda bizlere;

1-Erzurum’da Tıbbı ve Mistik Folklor Araştırmaları,
2-Erzurum İlinde Şifalı Sular,
3-İçtimai Adetlerimiz- İnançlarımız ve Erzurum İlindeki Ziyaret Yerlerimiz,
4-Tarih Boyunca Çeşitli Hizmetleriyle Camilerimiz,
5-Erzurum’da Eski Mezarlıklar Resimli Mezar Taşları,

6-Devrim Tarihi Bakımından Erzurum Kongresi Öncesi-Sonrasıyla,
7-Kurtuluş Yazılarımla Erzurum,
8-Ermenilerden Gördüklerimiz,
9-Anıtlarımız-Şehitlerimiz,
10-Atatürk'e Yayladan Bir Demet,
11-Cumhuriyet Dönemi Erzurumlu 54 Müellif ve Eserleri

İsimli hazineleri bırakmıştır.