11 Aralık 2008 Perşembe

Prof.Dr. BAHRİ KARAÇAY (1964---)


Bahri Karaçay Erzurum’da dünyaya geldi. Müziğe ilk adımını onüç yaşında iken 1977 yılında Erzurum Halk Oyunları, Halk Türküleri ve Turizm Derneği’nin kurduğu Türkiye’nin ilk Türk Halk Müziği Çocuk Korosunda attı. Beş ay gibi kısa bir süre sonra 12 Mart Erzurum’un kurtuluş şenliklerinde okuduğu eserlerle dinleyici ile buluştu. 
1970’lerin sonlarında bölgesel yayın yapan TRT Erzurum Televizyonunda koro ve solo türküler okumaya başladı. İlköğretim. Ortaöğretim ve üniversite eğitimlerini Erzurum’da tamamladı.


Atatürk Üniversitesindeki eğitimi sonrasında Master ve doktora çalışmaları için önce Almanya sonra Amerika’ya gitti. Master ve doktorasını “The Ohio State Üniversitesinde,” İnsan Genetik Hastalıkları konusunda yapan Prof.Dr.Bahri Karaçay, halen Iowa Üniversitesi Pediatri Bölümünde Araştırmacı Bilim Adamı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Ülkemizin önde gelen Genetik Mühendislerinin başında gelmektedir.


Prof.Dr. Bahri Karaçay'ın (Ph.D.) beş yaşın altında çocuklarda görülen ve Neuroblastoma adı verilen tümör için geliştirmiş olduğu gen tedavisi yöntemi geçtiğimiz aylarda Türk basınında geniş yankılar uyandırdı.


ABD'de çalışmalarını sürdüren Erzurumlu bilim adamı Prof. Dr. Bahri Karaçay, tüm dünyada üniversitelerin paylaşamadığı kişi oldu.