6 Mart 2011 Pazar

YOĞURT ÇORBASI (AYRAN AŞI)



Ayran aşı, Erzurum’da her iftar sofrasının ana çorbası-dır. Ramazan buyunca 30 gün her evde pişer ve tüke-tilir.

Malzemeler :



Bir su bardağı gendime ( aşurelik buğday)
Bir yemek kaşığı un
İki su bardağı yoğurt
Bir adet küçük boy kuru soğan
Bir yemek kaşığı tereyağı
Bir yemek kaşığı aşotu (salamura)
200 gr kıyma

Hazırlanışı:

Akşamdan gendimeleri suda bekletin, ertesi gün suyu-nu süzüp, tencereye alın ve gendimeler iyice yumuşa-yıncaya dek haşlayın. Büyük bir kasede yoğurtla unu iyice karıştırın, kaynamakta olan gendimenin üstüne bu karışımı yavaş yavaş ve alıştırarak dökün.  Tuz ve karabiber ile yoğrulmuş kıymadan nohut büyüklüğünde köfteler yapın, kaynayan çorba suyunun içine katın.  10 dakika daha orta ateşte karıştırarak pişirin.


Çorbanın sosunu hazırlamak için; bir tavada ince kıyılmış kuru soğanı tereyağında hafifçe kavurun, salamura aşotundan (tazesi varsa ince kıyılmış 6-7 dal) katın, bir-iki çevirip ateşten alın ve çorbanın üzerine gezdirin. Çorbayı ateşten alarak, sıcak sıcak servis yapın.

Kaynak-Hatice Püskülcü