21 Mart 2011 Pazartesi

HINGEL


Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmekte olan bu yemeğe,  Erzurum’da hıngel  denir. Hamurunun hazırlanması tatar böreği hamuru gibi olur. Una bir yumurta kırılır ve su katılarak hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur oklava ile börek hamuru  inceliğinde yufka şeklinde açılır. Yufka, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş  bir  masaya alınır,  önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralıklar ile kare, kare kesilir.  
Tuz , karabiber  ve çok ince doğranmış soğan ile  gü-zelce karıştırılıp yoğrulmuş olan kıyma baş, işaret ve  orta parmakla tutam, tutam alınır,  kesilen parçaların ortasına konarak üçgen şeklinde kapatılır.  Takriben 30 dakika kadar temiz bir sergi üzerine dizilerek bekletilir.
  
Daha önce kaynamaya konmuş suya hafif tuz atılarak  sergide bekletilen çiğ mantılar kaynayan suya dökülür,  haşlamaya bırakılır. Piştikten sonra mantı suyu süzü-lerek  genişçe bir tepsiye alınır, süzülen su temiz bir tas içerisinde bekletilir.
Tepsiye alınmış mantı üzerine, bol sarımsaklı  yoğurt ve kızdırılmış tereyağı  dökülür, isteğe göre süzülmüş olan haşlama suyundan da  üzerine ilave edilerek servis yapılır.

Kaynak-Hatice Püskülcü