7 Aralık 2009 Pazartesi

KADAYIF DOLMASI


MALZEMELER:
Yarım kilogram yumuşak taze tel kadayıf.
Dövülmüş ceviz içi,
Yumurta.
Kızartmak için sıvı yağ (Tercihen Mısırözü Yağı)

ŞERBET (BAL) YAPMAK İÇİN :
5 bardak toz şeker
4 bardak su
Yarım limon suyu.

DOLMALARIN SARILIŞI :

Taze yumuşak tel kadayıfı demet halinde ve eliniz büyüklüğünde koparın, düz bir zeminde (lahana sarması veya yaprak sarması yapar gibi) yayılmış kadayıfın uç kısmına, dövülmüş ceviz koyup sarın. Sararken yanlarını içine toplayın ki cevizler içinde kalsın, dışarı çıkmasın. Dolmaların hepsi aynı şekilde ve ayni büyüklükte olmalı, ne çok sıkı, nede çok gevşek sarılmamalıdır.
ŞERBETİN (BAL) YAPILIŞI:

Tencereye 5 bardak tozşeker koyun,üzerine de 4 bardak su ilave edin, kaynatın. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için, kaşıkla birazcık kaynayan şerbetten alarak onu soğutun, baş parmağınızla, işaret parmağınız arasına alın, parmaklarınız birbirine yapışıyorsa şerbetiniz olmuştur. Şerbetinize yarım sıkılmış limon suyu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan indirin.
DOLMALARIN KIZARTMA ÖNCESİ YUMURTALANMASI VE KIZARTILMASI:

20 tane Dolmaya 6 tane yumurta düşecek şekilde, çukur bir kasede yumurtaları sarısı ve beyazı karışık olarak çırpın. Sardığınız dolmaları teker, teker elinize alarak açılmadan çırptığınız yumurtalara bulayın. Önceden kızdırdığınız mısırözü yağında dolmalar pembeleşinceye kadar güzelce kızartıp, yağdan çıkarır çıkarmaz ılık şerbetin içine atın. Dolmalar şerbetini çektikten sonra servis tabağına alın. Kadayıf Dolmalarınız servise hazırdır. AFİYET OLSUN!
KIZARTILMAYAN FAZLA DOLMALARIN SAKLANMASI:
O anda yenmeyecek olan dolmalarınızı ağzı kapalı bir saklama kabında ve derin dondurucuda aylarca taze olarak saklayabilirsiniz. Ancak Unutmayı! Bu işlem için dolmaları yumurtalamamanız gerekir. Derin dondurucudan çıkararak yumurtaya bulayıp kızartarak servis yapabilirsiniz. Bununla da hazırlanması saatler süren Kadayıf Dolmalarını birkaç dakika içerisinde konuklarınıza sunabilirsiniz.
Kaynak - Hatice Püskülcü