1 Aralık 2009 Salı

ER BULUNUR BAR BULUNMAZ OYUNU

Er Bulunur Bar Bulunmaz Oyunu; Hasankale/Kavuşturan Köyü

Kocası tarafından düğüne gitmesi yasaklanan kadın, kocasının bulunmadığı bir anda düğüne gider. "Kocamın nereden haberi olacak, beş dakikalığına gider gelirim" diye düşünür. Düğün evinde diğer kadınlarla birlikte bar oynamaya başlar.

Aradan uzun bir zaman geçer. Kadın, kendini tamamen oyunun havasına kaptırır. Bir başına kada gelir ve o zevkle kendinden geçer. Eve geç kaldığını anlar ve oyundan çıkmak isterse de bunu yapamaz. Bu arada eve gidip hanımını bulamayan ve çocukların ağladığını gören adam, düğün evine gelir. Hanımının bar başında oynadığını görünce iyice sinirlenir. Kadın da oynamaya devam eder. Karı koca arasında çalgının ritmine uygun olarak her cümle iki kez tekrarlanmak üzere şu konuşma geçer:

ERKEK - Gız sen burya neye geldin? KADIN - Bari düzeltmiye geldim. ERKEK - Gız çocuhlar evde ağlir. KADIN - Eline etmek vermişem. ERKEK - Gız evde etmek yoğidi. KADIN - Gonşilerden borç almışam. ERKEK - Gız vallahi boşaram seni, gız billahi boşaram seni.

Bu konuşmalar devam ederken adam da oyunu heveslenir. Onun havasına kendini kaptırır. Gider, bar başına geçer. Hanımıyla birlikte söyleyip oynamaya başlarlar:

KARI - KOCA (Beraber) Er bulunur, bar bulunmaz. Son cümle birkaç kez tekrarlanır ve oyun biter.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı