1 Aralık 2009 Salı

DEĞİRMEN OYUNU

Değirmen Oyunu; Hasankale/Yastıktepe Köyü

Oyuncular: İki kardeş ve Değirmenci.

İki kardeş miras bölerken anlaşamazlar. Komşular araya girerek anlaşmalarını sağlarlar. Herkes tarlasını eker, biçer. Kardeşlerden biri değirmene bir çuval saman götürür. Değirmenciye "şu buğdayı al ve öğüt" der, sonra oradan bir çuval un alıp çıkar. Değirmenci çuvalı açtığında içindekinin buğday değil, saman olduğunu görür, aldatıldığını anlar.

Bu işi yapan kardeş, diğer kardeşin yanına gider "ben böyle yaptım, senin nüfusun çoh, bu yıl fazla buğday elde edemedim, sende aynı şeyi yap" der. Maksadı kardeşini değirmenciye dövdürmektir. Diğer kardeş de bir çuval saman götürür. Un alırken değirmenci onu yakalar ve döver. Cezalandırmak için değirmen taşının üzerine atar.

Değirmen taşı olarak ortada büyük bir teşt vardır ve içine un serpilmiştir. Değirmentaşının dönüşünü simgelemek üzere teştin çevresinde birbirinin omzundan tutan birkaç kişi belli bir makamla türkü söyleyerek oyun oynamaya ve teştin etrafında dönmeye başlarla. Dönerken türkünün ritmine göre arada bir teştin içindeki kişiye tekme atarlar.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı