1 Aralık 2009 Salı

DELİ KIZ OYUNU

Deli Kız Oyunu; Yakutiye/Ortadüzü Köyü

Çoğu kez kadınlar arasında oynana oyun, bazen kadın kılığına giren erkekler tarafından da sergilenir. Biri orta yaşlı kadın, diğeri evde kalmış kız rolündeki iki oyuncu karşılıklı oynarlar.

Davul - zurna eşliğinde oyun oynarken müziğin ritmine uygun bir tarzda karşılıklı konuşmalar yapılır. Konuşmaların gerektirdiği biçimde taklitlere yer verilir. Her dizesi iki kez tekrarlanan türkünün sözleri şöyledir:

KADIN - Deli gız sinin geliyor. KIZ - Sinide neler geliyor? KADIN - Başına yazma geliyor. KIZ - Hani ya niye gelmedi? KADIN - Geldi de geri döndüler. KIZ - Ne gusurumi buldular? KADIN - Başına kelloz dediler KIZ - Gurbanız olim gomşular Hayranız olim gomşular Hani ya bunun kellozi?

KADIN - Deli gız sinin geliyor. KIZ - Sinide neler geliyor? KADIN - Gulağan küpe geliyor. KIZ - Hani ya niye gelmedi? KADIN - Geldi de geri döndüler. KIZ - Ne gusurumi buldular? KADIN - Gulağan kura dediler KIZ - Gurbanız olim bir bahın Hayranız olim bir bahın Hani ya bunun neresi kurasi?

KADIN - Deli gız sinin geliyor. KIZ - Sinide neler geliyor? KADIN - Beline kemer geliyor. KIZ - Hani ya niye gelmedi? KADIN - Geldi de geri döndüler. KIZ - Ne gusurumi buldular? KADIN - Galçana çıhıh dediler KIZ - Gurbanız olim gomşular Hayranız olim gomşular Hani ya bunun çıhıği?

KADIN - Deli gız sinin geliyor. KIZ - Sinide neler geliyor? KADIN - Ayağan kalloç geliyor. KIZ - Hani ya niye gelmedi? KADIN - Geldi de geri döndüler. KIZ - Ne gusurumi buldular? KADIN - Ayağan topal dediler KIZ - Gurbanız olim bir bahın Hayranız olim bir bahın Hani ya bunun topali?

Kaynak-Kültür Bak.Halk Oyun.