1 Aralık 2009 Salı

GELİN BAYILDI OYUNU

Gelin Bayıldı Oyunu (Pazaryolu - Göztepe köyü)

Oyuncular:
Gelin:Günlük kıyafetiyle bir genç kız.
Birinci Delikanlı (Güveyi):Erkek kılığına girmiş bir genç kız.
İkinci Delikanlı (Gelini isteyip de alamamış delikanlı): Erkek kılığına girmiş bir genç kız.

Oyun, kına gecesinde, kadınlar tarafından oynanır. Gelin ve güveyi rolündeki kadınlar, kına gecesindeki gerçek kaynananın önüne gelerek çalgı eşliğinde oynamaya başlarlar.

Seyircilerden birkaçı da oyuna katılırlar. Kenardaki seyircilerden bazıları gelinle güveyi için "birbirlerine pek de yakışmışlar" "Allah mutlu etsin" gibi ifadeler kullanırlar.

Herkes tamamen oyuna daldıktan sonra gelin olan kızla evlenmek isteyip bunu başaramayan ikinci delikanlı " o kızı sana yar etmem, ulan, bırakın beni" şeklinde naralar atarak içeriye girer.

Belinden tabancayı çekip gelinle güveyiye ateş eder. Kaçarak evden çıkar. Gelin ile güveyi yaralanarak yere düşerler. Başlarına toplanan seyircilerden bir kısmı "çabuk davranın hastaneye götürelim" diye bağırırlar.

Diğerleri ise "götürelim, götürelim de para hani?" biçiminde karşılık verirler. Bahşiş istendiğini anlayan kaynana "alın şu parayı da çabuk hastaneye yetiştirin" diyerek oyunculara bir miktar para verir. Delikanlılar, gelin ve güveyiyi alarak dışarıya çıkarırlar. Alınan para, oyuncular tarafından değerlendirilir.

Kaynak- Kültür ve Turizm Bakanlığı