6 Aralık 2008 Cumartesi

TEYO PEHLİVAN (1913-1999)



Erzurum'un Pasinler (Hasankale) ilçesinin Ağaç Minare Mahallesinde 1913 yılında doğdu. 1999 da, 86 yaşındayken hayatını kaybeden Teyyo Pehlivan ardında birkaç kitap dolduracak kadar mizahi hatıra bıraktı. 

Hayalleri ve hazır cevaplılığıyla ünlü olan Pehlivan'ın hayal dünyası oldukça geniş ve renkliydi. Gerçekte yaşamış gibi büyük bir ciddiyetle anlattığı hayalleri, en az Karadeniz fıkraları kadar şaşırtıcı ve komikti. Hazır cevaplılığıyla da en az Nasreddin Hoca fıkraları kadar tebessüm oluşturmaktaydı yüzlerde. 

Asıl adı Tayyip İde olan Teyyo pehlivan İlimizin, özellikle Hasankale'nin en renkli, en muzip tiplerinden biriydi. Orta halli bir ailenin üç çocuğundan biriydi. Çocukluk günlerinden beri hayal kurdu ve hayal aleminde yaşadı. 

Yaşadığımız bu dünya'nın işi bitmez diyerek kendi uydurduğu dünya içinde yaşayan mutlu bir insandı. Gerçek hayatında sağdan soldan aldığı yardımlarla yaşayan Teyyo Pehlivan hayal aleminde şatafatlı bir hayat yaşar ve bu hayatı herkesle paylaşırdı.Teyyo Pehlivan dünya liderleri ile konuşur, hatta onlara akıl verir yol gösterir, dünya'yı dolaşır, liderleri ziyaret eder, pahalı araçlara biner ve pahalı otellerde kalırdı. Ünlü artistlerle düşer kalkar ünlü kadınların tümü onun hayatından geçerdi.


Aşağıdaki fıkra onun hayal gücünü göstermektedir.


Teyo pehlivan yine oturmuş döktürmektedir:


-"Vula, Elizabet (liz) o cün beni aradı. Diyiremçi bir at bulsamda cetsem" 


Sorarlar: 


-"Yav Teyo, heç Amerika'ya atla gidilir mi?" 


Cevap verir: 


-"Oğlum siz garıdaki cüzelliği cörsez anam avrad yayan cidersız."