25 Ağustos 2011 Perşembe

Mehmet Ali Paşa (1860-1926)


1860 yılında Erzurum’da doğmuştur. Öğrenimine Kırkçeşme Askeri Rüştiyesini takiben Erzincan Askeri İdadisinde devam etmiş, 1881 yılında İstanbul Harbiye’sini bitirerek teğmen çıkmıştır. İlk stajını Davutpaşa Kışlasında tamamlamış bilahare Trablusgarb’a gönderilmiştir. Daha sonra Ordu emriyle Almanya’nın Metz kentine 4 yıl sürekli bir eğitime gönderilmiş ve Alman ordusunda görev yapmış, rütbe almıştır. Yurda dönüşün de Ertuğrul Alayında, Harbiye’de öğretmenlik ve eğitmenlik yapmış, ordunun ıslahı yönünde çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmaları sonucunda Mirliva ve Ferik rütbelerine yükselmiş ve Abdülhamit Han tarafından fahri yaverliği ile onurlandırılmıştır.

II: Meşrutiyeti takiben VI. Ordu Süvari Tümen Kumandanlığı göreviyle Bağdat’a tayin edilmiştir. Abdülhamit'in hallini müteakip bu görevden emekli edilmiştir. Askerlik görevi süresince yayınladığı bazıları halen Genelkurmay Kütüphanesinde bulunan kitapları şunlardır.

Usulü teksiri fereş (At soyunun yetiştirimi)
Hayvan Sergisi
Alman Süvari Talimnameleri Tercümesi
Süvari sınıfının talim ve terbiye ve sevkü idaresi
Avusturya Ordusunda tahriratı fenniye (Fenni temizlik)
Dersaadet Sahrınçları


Mehmet Ali Paşa Emekli olduktan sonra kendisinin ve eşinin memleketi olan Erzurum’a yerleşmiş, eşinin babası Şeyh Ahmet Efendinin ölümü üzerine, şeyhin erkek evladı olmadığından Habib Baba dergâhı şeyhliğini üstlenmiştir. Ve bu görevini ailece 1917 yılında Moskova’da mecburi iskâna tabi tutulmak üzere götürülene kadar yürütmüştür. 1918 yılında yurda dönen aile İstanbul Süleymaniye’ye yerleşmiş, zor şartlar altında yaşamış ve Paşa 11 Nisan 1926 günü vefat etmiş, Edirnekapı’ya gömülmüştür.

Kaynak-Canerhan Tipi