13 Ağustos 2011 Cumartesi

Fuat SEVAL "FOTO FUAT" (1916-1991)



Fuat Seval 1916 yılında Erzurum’da doğdu. 1720 yılında Semerkant’tan Erzurum Salasor köyüne yerleşmiş bir aileden gelen Fuat Seval’in babası,  1850-1916 yılları arasında yaşamış Hakkı Efendi, Annesi  ise  1867-1917 yılları arasında yaşamış Gülhanım hanımdır.  Daha bebek iken anne ve babasını kaybetmesi sonucu abisi ve ablası tarafından büyütülmüştür.

Öksüz Fuat Seval,  daha öğrencilik yıllarında çalışmak zorunda olduğu için; 10-12 yaşlarında okuldan artan zamanlarında “Foto Sadi” yanında çırak olarak işe başlayarak fotoğrafçılık mesleği ile tanışmış ve okul hayatı boyunca burada çıraklık yapmıştır. Bu zorunlu çıraklık sonucunda ise Erzurum’un geçmişini günümüze taşıyan büyük fotoğrafçı yetişerek, “FOTO FUAT” olmuştur. Askerden döndükten sonrada kendi dükkânını açmıştır.

Erzurum için eşsiz görevler üstlenen Fuat Seval;  genç Cumhuriyetimizin nüfus cüzdanlarının oluşturulmasında bölgemizde görev almış, dönemin Erzurum valisi Haşim İşcan’ın talimatı ile ilçe ve köylerimizi karış, karış gezerek nüfus cüzdanları için ahalinin fotoğraflarını çekmiştir.

Bir Erzurum sevdalısı olan Fuat Seval ayrıca Erzurum’daki  bütün tarihi ve arkeolojik kazılar ile araştırmaları tek tek fotoğraflamış ve bu  çalışmalarında hiçbir ücret talep etmemiştir. 1950 li yıllardan sonra Erzurum’u Fotoğraflamasının yanında;  dernekler bünyesinde hizmete  başlamış, 1960-1966 yılları arasında  Erzurum’a bir öğrenci yurdu ile bir  kan merkezi kazandırdığı;  Erzurum Kızılay şube başkanlığı görevinde bulunmuştur. 

Erzurum’un görsel tarihini günümüze taşıyan ve eski Erzurum’u yeni nesillere bıraktığı fotoğrafları ile tanıtan Fuat Seval  1981  yılında İstanbul’a  yerleşmiş ve Eylül 1991 de   vefat etmiştir.

Kaynak-İbrahim Ata Seval