16 Ağustos 2011 Salı

CAHİT SEVAL (1930-1988)


Fuat Seval ile birlikte Erzurum tarih ve coğrafyasını belgeleyen Cahit Seval; 1930 yılında Erzurum'un Kuloğlu mahallesinde doğdu. 1938 yılında 7-8 yaşlarında amcası Fuat SEVAL'in  “Foto Fuat” adlı stüdyosunda  çırak olarak çalışmaya ve amcasının çabası ile fotoğrafçılık mesleğini öğrenmeye başladı.  

1950 yılında  askere giden Cahit Seval dönüşünde  1952 yılında evlendi. 1960 yılına kadar “Foto Fuat’ta”  amcası ile çalışmalarını sürdürdü, 1960 yılında ise  Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde fotoğrafçı olarak göreve başladı.

1970'li yıllarda üniversitede renkli laboratuvar kuran Cahit Seval renkli film çekiminin yaygın olmadığı, zor ve masraflı olduğu dönemde;  yurt dışından getirttiği yaprak boyalarla ve kendi geliştirdiği bir teknikle,  siyah beyaz resimleri fırça ile renklendirmeye başladı. Bu renklendirilmiş fotoğraflar Atatürk Üniversitesi  arşivlerinde mevcuttur.  

Cahit Seval  1978 yılında eski hükümet konağının hemen yakınında mahiyetindeki çalışanıyla foto BELLA adlı bir stüdyo açtı fakat  3 yıl sonra amcası Fuat SEVAL 'den aldığı eğitim, alışkanlık ve iş ahlakı sebebi ile istediği gibi yürümediği için ortağına devrederek ayrıldı.

Cahit Seval 22 Eylül 1988 tarihinde verimli ve genç bir yaşta vefat etti.  Atatürk Üniversitesi meclisi toplanarak üniversitedeki stüdyosuna  “Cahit Seval Fotoğraf Atölyesi”  ismini verdi. 

Kaynak-İbrahim Ata Seval